Tršćanski slučaj

Bivši anesteziolog optužen za ubojstvo devet staraca injekcijama; obitelji žrtava traže dva milijuna eura odštete

P. N.

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tužiteljstvo je zatražilo 25 godina i 6 mjeseci zatvora za liječnika Vicenza Campanilea 


Više od dva milijuna eura odštete zatražili su članovi obitelji žrtava 18. studenog na suđenju monfalkonskom liječniku Vincenzu Campanileu, bivšem anesteziologu optuženom za višestruko ubojstvo. Na ročištu 11. studenoga tužiteljstvo je za njega zatražilo kaznu od 25 godina i 6 mjeseci zatvora, javlja talijanski list Il Piccolo.


Zahtjev za naknadu štete, u slučaju osude, određen je na sljedeći način: 200 tisuća eura za svako dijete ili muža zbog  ubojstva i 10 tisuća eura zbog krivotvorenja medicinske dokumentacije. Za unuke i za oporučnog nasljednika 100 tisuća eura zbog ubojstva i 10 tisuća eura zbog krivotvorenja medicinske dokumentacije.
Evo što se stavlja na teret monfalkonskom liječniku: devet starijih osoba ubijeno je između 2014. i 2018., prema optužnici, smrtonosnim injekcijama Propofola. Injekcije koje, štoviše, prema tužiteljstvu, anesteziolog nije prijavio u interventnim formularima koje je ispunio nakon medicinske intervencije, pa je riječ o krivotvorenju medicinske dokumentacije.


Sveučilišna zdravstvena ustanova Giuliano Isontina (ASUGI) u Trstu također je podnijela zahtjev za naknadu štete od 100 tisuća eura u slučaju osude za krivotvorenje medicinske dokumentacije i 400 tisuća u slučaju osude za ubojstvo. Sljedeće ročište zakazano je za 25. studenog.


Istraga je započela nakon smrti 81-godišnje Mirele Michelazzi, koju je liječnik tretirao 3. siječnja 2018. u domu za starije osobe Mademar u Trstu.