Ruski aktivist

Aleksej Navaljni dobitnik nagrade Saharov Europskog parlamenta

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Aleksej Navaljni ruski je oporbeni političar, aktivist u borbi protiv korupcije te glavni politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira PutinaZastupnici su ruskom oporbenom političaru i antikorupcijskom aktivistu Alekseju Navaljnom dodijelili nagradu Saharov Europskog parlamenta za slobodu mišljenja.


Potpredsjednica Parlamenta Heidi Hautala objavila je u srijedu dobitnika Nagrade za 2021. godinu, nakon što je prethodno odluku o laureatu donijela Konferencija predsjednika (koju čine predsjednik EP-a i čelnici klubova zastupnika).


Predsjednik Parlamenta David Sassoli rekao je: “Europski parlament odabrao je Alekseja Navaljnog za dobitnika ovogodišnje nagrade Saharov. On se dosljedno borio protiv koruptivnog režima Vladimira Putina, a svojim je političkim kampanjama i aktivnošću na društvenim mrežama pomogao u razotkrivanju slučajeva kršenja prava te je dobio potporu milijuna ljudi diljem Rusije. Zbog toga je otrovan i bačen u zatvor.“


Priznanje neizmjernoj hrabrosti
„Dodjelom Nagrade Saharov Alekseju Navaljnom odajemo priznanje njegovoj neizmjernoj osobnoj hrabrosti i ponovno ističemo nepokolebljivu potporu Europskog parlamenta zahtjevu da se bez odgode pusti na slobodu“, dodao je predsjednik Sassoli.


Potpredsjednica Heidi Hautala izjavila je: „Ove je godine Nagrada Saharov za slobodu mišljenja dodijeljena borcu za promjene. Aleksej Navaljni pokazao je veliku hrabrost u pokušajima da ruskom narodu vrati slobodu izbora.


Dugi niz godina bori se za ljudska prava i temeljne slobode u svojoj zemlji. To ga je koštalo slobode, a umalo i života. U ime Europskog parlamenta pozivam na njegovo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu.”


„Europski parlament danas također odaje počast skupini afganistanskih žena koje su ušle u uži izbor za Nagradu Saharov zbog svoje strastvene borbe za jednakost i ljudska prava.


Odlučili smo pohvaliti hrabrost tih žena jer su one među prvima bile izložene kršenju najosnovnijih prava i sloboda nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom“, dodala je potpredsjednica Hautala.


Borba protiv korupcije u Rusiji


Aleksej Navaljni ruski je oporbeni političar, aktivist u borbi protiv korupcije te glavni politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međunarodnu pozornost privukao je nakon organiziranja prosvjeda protiv predsjednika Putina i njegove vlade.


Pokušao se kandidirati za predsjednika te je zagovarao reforme i borbu protiv korupcije. U kolovozu 2020. Navaljni je otrovan i mjesecima se oporavljao u Berlinu. Uhićen je nakon povratka u Moskvu u siječnju 2021. Osuđen je na zatvor te mu je preostalo više od dvije godine kazne.


U kažnjeničkoj je koloniji visoke razine sigurnosti, a krajem ožujka 2021. prosvjedovao je dugotrajnim štrajkom glađu zbog nedostatka pristupa zdravstvenoj skrbi.


Ruski sud zabranio je u lipnju 2021. rad lokalnih ureda Alekseja Navaljnog i njegove zaklade za borbu protiv korupcije, a ruske su ih vlasti svrstale na listu ekstremističkih i nepoželjnih.


Svečanost dodjele nagrade Saharov održat će se 15. prosinca u Europskom parlamentu Strasbourgu.