Uporni Bolsonaro

Brazil postaje novo globalno žarište pandemije, broj zaraženih već je pretekao Njemačku

Hina

Jair Bolsonaro / Reuters

Jair Bolsonaro / Reuters

Brazil je od izbijanja pandemije krajem veljače dosad potvrdio 177.589 slučajeva covida-19, a samo u protekla 24 sata registrirano je 9.258 novih oboljenja



Brazil je po potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom u utorak pretekao Njemačku, u trenutku dok se predsjednik Jair Bolsonaro zalaže za ponovno otvaranje teretana i salona za ljepotu, iako mu zemlja postaje novo globalno žarište pandemije.


Brazil je od izbijanja pandemije krajem veljače dosad potvrdio 177.589 slučajeva covida-19, a samo u protekla 24 sata registrirano je 9.258 novih oboljenja.


Ta najveća južnoamerička zemlja time je po broju oboljelih pretekla Njemačku. koja bilježi 171.306 potvrđenih slučajeva, uz dnevni porast od 798 novih zaraza.




Brazil je u posljednja 24 sata registrirao i 881 smrtni ishod, što je rekord za jedan dan od izbijanja pandemije. a od početka pandemije zabilježeno je ukupno 12.400 smrtnih slučajeva.
Njemačka u utorak pak bilježi 101 novi smrtni slučaj, a njih ukupno 7.634.


Dok tako u Europi zbog usporavanja rasta broja preminulih počinje postupno popuštanje epidemioloških mjera za gospodarstvo, Brazil bilježi ubrzano širenje virusa, no brazilski predsjednik


Bolsonaro opetovano umanjuje rizik od bolesti i kritizira guvernere saveznih država zbog mjera izolacije.


Bolsonaro je ovaj tjedan ušao u spor s guvernerima, jer je uredbom usluge poput teretana i frizerskih salona klasificirao kao »osnovne«, izuzimajući ih time od propisanih mjera ograničavanja rada.


Brazilski predsjednik pritom kaže da je gospodarska šteta od zatvaranja i ograničavanja poslovanja gora od same bolesti.


»Guverneri koji se ne slažu s uredbom mogu podnijeti sudske tužbe«, napisao je Bolsonaro na društvenim medijima.


Kasnije je zaprijetio da će poduzeti pravne postupke protiv njih ako se ne povinuju uredbi, no najmanje je deset guvernera reklo da neće poštovati uredbu.


Inače, Brazil je dosad u gotovo tri mjeseca laboratorijski obradio 337.595 testova na koronavirus, rekao je u utorak službenik ministarstva zdravlja, dodatnih 95.144 testova se trenutno analizira, a 50 tisuća čeka na ulazak u laboratorijsku obradu.


Za razliku od toga, njemački licencirani laboratoriji samo prošli tjedan su testirali više od 330 tisuća uzoraka, pri čemu imaju kapacitet testiranja oko 838.000 uzoraka tjedno.