Ustavni sud

Povijesna presuda: Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se talijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje djece.Mali Talijani više neće automatski dobivati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.


Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom djetetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.


U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se talijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje djece.
Međutim, ova pravna norma krši članke talijanskog ustava, kao i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u srijedu.


Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučili su suci pozivajući političare na djelovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.


Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dijete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.


Pristaše promjene zakona rekli su da je riječ o “povijesnoj presudi”, “maloj revoluciji” i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.