NAPAD NA MARKOV TRG

Plenković objasnio kritiku sigurnosnih službi: “Bit ću zadovoljan kad doznam tko je napadača naučio pucati i zašto”

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Kad čujem odgovore na ta pitanja ili kad dobijem širu sliku o tome što je to i odakle je to sve iznjedreno, onda ću biti zadovoljan. Dok to ne znam - neću", rekao je PlenkovićVARAŽDIN – Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će biti zadovoljan radom sigurnosnih službi tek kada dozna odakle je nabavljeno oružje kojim je Danijel Bezuk pucao na Markovu trgu lani 12. listopada, te tko ga je naučio pucati i zašto, kako bi dobio širu sliku o tom incidentu.


“Mene kao predsjednika Vlade zanima odakle oružje, ja to ne znam, tko ga je naučio pucati i zašto, da ne govorim o drugim pitanjima. Kad čujem odgovore na ta pitanja ili kad dobijem širu sliku o tome što je to i odakle je to sve iznjedreno, onda ću biti zadovoljan. Dok to ne znam – neću”, rekao je Plenković novinarima tijekom posjeta Varaždinskoj županiji.


Odgovarajući na pitanje ima li neke dodatne informacije o napadu na Banske dvore, s obzirom da je proteklih dana ustvrdio kako nadležne službe nisu dovoljno istražile taj slučaj, Plenković je rekao kako o tome govori nakon što ga pitaju novinari.
Pritom se referirao na istup novoizabranog čelnika saborskog Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost Siniše Hajdaša-Dončića (SDP), kazavši kako je Hajdaš-Dončić poznat po tome da je, zajedno s čelnikom SDP-a Peđom Grbinom, njega prijavljivao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.


“Dakle, onaj suspendirani potpredsjednik SDP-a, kojeg valjda Davor Bernardić nije na vrijeme izbacio, pa su sad onda oni, kad su zavladali, izbacili Bernardića, govorimo o tom profilu predsjednika Odbora”, dodao je Plenković.


Hajdaš-Dončić je u izjavi “Novom listu” najavio skoru sjednicu saborskog Odbora na temu pucnjave na Markovom trgu. Rekao je kako ne vjeruje da SOA-a i policija ne bi reagirali da postoje informacije o nekakvim potencijalnim terorističkim aktivnostima.


“Nije mi jasno zašto bi oni sve to ignorirali i time ugrozili nacionalnu sigurnost. Međutim, ne treba ipak isključiti mogućnost da je premijer u pravu i da on posjeduje određena saznanja o ovoj temi, koja policija i SOA odbijaju slijediti. Riječ je o vrlo ozbiljnim izjavama i stoga se mora utvrditi što je tu točno u pitanju. Kada predsjednik Vlade javno izrazi sumnju u rad policije i obavještajne službe, to se nikako ne smije zanemariti”, kazao je.