PROSVJED ZBOG HRANE

Nizozemska policija pucala na poljoprivrednike: Za sutra najavljena blokada zračne luke Groningen

P. N.

U srijedu ujutro očekuju se prosvjedi u zračnoj luci Groningen Elde, prema nizozemskim medijima.Nizozemska policija u utorak navečer u sjevernoj Nizozemskoj pucala je na poljoprivrednike koji su vozili traktore i prosvjedovali protiv planova za smanjenje emisije dušika. Policija je rekla da je reagirala na “prijeteću situaciju” kada su farmeri, koji su pokušavali progurati blokadu kako bi izašli na autocestu u pokrajini Friesland, počeli zabijati svoje traktore u policajce i njihova vozila. Prema frizijskoj policiji, njihovi su hici pogodili traktor, ali nitko nije ozlijeđen. Trojica osumnjičenih su uhićena. Rijksrecherche, interni istražitelj nizozemske vlade, rekao je da će istražiti događaje s obzirom na to da je policija ispalila oružje, piše politico.eu.


Glasnogovornik policije Frieslanda nije odgovorio na upite, ali je rekao da će izjava biti objavljena kasnije u srijedu. Nizozemski farmeri ovog su tjedna prosvjedovali protiv vladinih planova koji bi mogli zahtijevati od farmera upotrebu manje gnojiva i smanjenje broja stoke, što bi moglo prisiliti neke farme na zatvaranje. Nizozemska vlada želi smanjiti emisije dušikovog oksida i amonijaka koje proizvodi stoka do 2030. Smanjenje bi moglo doseći 70 posto u nekim područjima, prema planovima.


Kao odgovor na to, nizozemski poljoprivrednici blokirali su supermarkete, distribucijske centre i ceste u prosvjedima ovog tjedna. U srijedu ujutro očekuju se prosvjedi u zračnoj luci Groningen Elde, prema nizozemskim medijima. Zastupnica Caroline van der Plas pozvala je na “hitnu raspravu” s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i ministrom pravosuđa i sigurnosti Dilanom Yeşilgöz-Zegeriusom o eskalirajućim prosvjedima.