Nikolina Brnjac

Ministrica turizma: “Veselimo se uvođenju covid-putovnica, slijedi nam bolja sezona od prošlogodišnje”

P. N.

“Covid je još uvijek među nama, a epidemiološka situacija utjecat će na razvoj turističke sezone. Moramo biti odgovorni i znati da se samo jednim žarištem situacija može promijeniti”, napomenula je Brnjac.Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, u Dnevniku N1 Televizije komentirala je prvi udarni vikend ovogodišnje turističke sezone.


Trenutno je u Hrvatskoj oko 287.000 turista, a od početka godine zabilježeno je oko 1,8 milijuna dolazaka i preko 7,3 milijuna noćenja. U usporedbi s 2019. to je preko 60 posto i rezultatima su zadovoljni, rekla je Nikolina Brnjac. “Covid je još uvijek među nama, a epidemiološka situacija utjecat će na razvoj turističke sezone. Moramo biti odgovorni i znati da se samo jednim žarištem situacija može promijeniti”, napomenula je Brnjac.


Kaže da se može zaključiti da nam slijedi bolja sezona od prošlogodišnje.
“Možemo biti sretni da uz dobro balasiranje mjera imamo dobre rezultate i to trebamo sačuvati”, istaknula je ministrica.


Rekla je da prate odluke Stožera i epidemiologa. “Regionalne turističke zajednice zamolili smo da budu u kontaktu sa županima i da vode računa da ne bude velikih okupljnja i događanja kako bismo mogli držati situaciju pod kontrolom.”


Prokomentirala je zahtjev istarskog župana da se epidemiološka situacija gleda po županijama, a ne statističkim regijama: “Duže se već za to zalažemo kroz neformalna vijeća turizma. Situaciju bi trebali sagledavati na razini županija jer tada imamo detaljniju informaciju i vjerodostojnije pofatke. I predsjednik Vlade na Europskom vijeću i ja smo dogovarali da nas gledaju kroz županijsku razinu.”


Rekla je da je bila na sastancima u Bavarskoj te dodala da su bili zadovoljni predstavljenim podacima. “I oni i mi vidimo prostor za bolju suradnju. Zanimljivo im je bilo što smo napravili u smislu sigurnosti. Domaću zadaću smo napravili, a sada je važno da se svi pridžavamo epidemioloških mjera.”


Vesele se, kaže, uvođenju covid-putovnica koje će omogućiti brže kretanje.