NEDOZVOLJENI RIBOLOV

Međunarodni incident: Uhićena posada talijanske ribarice u hrvatskom akvatoriju

Šarlota Brnčić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Strana ribarica je uz pratnju službenog policijskog plovila uplovila u luku, te je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje.Strana ribarica uočena je jučer, oko 11.47 sati, i to praćenjem podsustava za nadzor državne granice na moru unutar teritorijalnog mora Republike Hrvatske.


Nakon uočavanja ulaska talijanske ribarice u teritorijalno more Republike Hrvatske od strane Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka, informacija je odmah proslijeđena najbližem policijskom plovilu Postaje pomorske policije Split koje je promptno reagiralo i bilo spremno za postupanje.


U 12.17 sati dolaskom policijskih službenika uočeno je da se ribaricom obavlja gospodarski ribolov uz uporabu povlačne mreže koče, ali hrvatska pomorska policija je to spriječila. Izdana je zapovijed da se zaustavi daljnje ribarenje, da podignu ribolovne alate i mrežu iz mora, što su i učinili. Policijski službenici su utvrdili kako se na brodu nalaze dva strana državljana Republike Italije. Uhićeni su i izdana im je zapovijed da plove prema Splitu.
Strana ribarica je uz pratnju službenog policijskog plovila uplovila u luku, te je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje. Utvrđeno je kako su 25-godišnjak i 35-godišnjak ostvarili obilježja prekršaja iz Schengenskog zakonika i Uredbe Vijeća EZ 1005/2008 u svezi Zakona o morskom ribarstvu ( nedozvoljeni prelazak državne granice i obavljanje ribolova unutar teritorijalnog mora RH bez povlastice).


Danas tijekom dana će uz optužni prijedlog biti dovedeni na Općinski prekršajni sud u Splitu. Na brodu je pronađeno šest kašeta, odnosno 20,40 kilograma razne vrste ribe radi čega će ribarski inspektor poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te će istima biti izrečena i naknada štete.