PROMJENA POSTUPANJA

HZJZ objavio nove preporuke o samoizolaciji i testiranju: Cijepljeni i preboljeli ne moraju u karantenu

P. N.

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

"Osobe koje su preboljele covid-19 i dovršile primarno cijepljenje izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja.Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 i samoizolaciji.


“Osobe koje su preboljele covid-19 i dovršile primarno cijepljenje izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19).


Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija slijedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome
unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19).
Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele covid-19 unazad šest mjeseci, navodi HZJZ.


Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom, a negativan test neće skratiti vrijeme trajanja samoizolacije odnosno karanteni.


Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.


Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je je preboljela covid u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti”, navode u HZJZ-u.