Europarlament

Žestoka svađa hrvatskih europarlamentaraca: “Skandalozno, veleizdajnički, dodvoranje, manipulacije….”

Hina

Tomislav Sokol, Karlo Ressler, Vlater Flego / Foto: Arhiva NL, Pixsell, EP

Tomislav Sokol, Karlo Ressler, Vlater Flego / Foto: Arhiva NL, Pixsell, EP

Hrvatski zastupnici bili su podijeljeni u glasanju o izvješću koje poziva na ukidanje jednoglasnostiHrvatski europarlamentarci različito su glasali o izvješću koje poziva na ukidanje jednoglasnosti u donošenju ključnih europskih odluka, što kritičari smatraju protivnim interesima malih država, a pobornici načinom povećanja učinkovitosti Europske unije.


Usvojeno izvješće petero zastupnika iz redova liberala, pučana, socijalista, zelenih i ljevice poziva na izmjene europskih ugovora kako bi se, između ostalog, ukinula jednoglasnost pri donošenju odluka, jačali dvodomni sustav i zakonodavne ovlasti Europskog parlamenta te smanjila Europska komisija.


Hrvatski zastupnici bili su podijeljeni u glasanju za taj dokument. Pučani Željana Zovko, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak su mu se usprotivili, kao i konzervativac Ladislav Ilčić te neovisni Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, dok su ga podržali socijalisti i demokrati Biljana Borzan, Predrag Matić i Tonino Picula te liberal Valter Flego.
EPP-ovci smatraju kako bi se tim promjenama oslabio institucionalni položaj manjih država, a da se istodobno ne bi poboljšala spremnost Europe da se nosi s ključnim izazovima.


„Zbog toga je neshvatljivo da bilo koji hrvatski zastupnik podrži takve centralističke tendencije. Skandalozno je u jednom od ključnih glasovanja mandata staviti vlastitu ideološku afilijaciju ispred očitih nacionalnih i strateških interesa Hrvatske”, priopćili su hrvatski pučani.


Njihov zastupnik Karlo Ressler smatra kako jednoglasnost „ne stvara tolike probleme” unutar Europske unije, pa navodi primjer jedanaest paketa sankcija Rusiji uvedenih usprkos pravu veta. Upravo je jednoglasnost „važna za koheziju” Unije jer daje legitimitet svakoj odluci jer svaka država stane iza konačne odluke o kojoj se pregovara i u obzir uzimaju nacionalni interesi.


Zastupnik liberala Valter Flego koji je podržao izvješće istaknuo je kako je to učinio „zbog jednostavnijeg funkcioniranja EU-a”  i da bi savez bio svjetski predvodnik.


„Način odlučivanja kakav trenutno imamo to ne omogućuje. Današnja odluka nikako ne ide nauštrb malih zemalja, nego je jamstvo buduće efikasnosti odlučivanja”, rekao je Flego Hini i napomenuo kako se nalazimo u predizbornom razdoblju, „što se vidi po manipulacijama i iskrivljavanju istine od strane EPP-a.”.


„Sjetimo se Hrvatske, koja je bila ucjenjivanja i blokirana na europskom putu od Slovenije. Danas istu sudbinu proživljava Sjeverna Makedonija. Danas samo imali povijesnu priliku to promijeniti i glasati za prijedlog koji uvodi ‘osigurače’ odnosno da jedna zemlja to više neće moći činiti. Znate li za koga je danas najtužniji dan? Za gospodina Orbana i Roberta Fica”, rekao je zastupnik iz Istre.


Sokol je podsjetio na izjavu predsjednika Zorana Milanovića iz listopada ove godine u kojoj je rekao da bi svatko tko podigne ruku za taj prijedlog „počinio čin veleizdaje”.


Njemu je najproblematičnije predloženo ukidanje veta kod vanjske i porezne politike, kao i inicijative da se smanji broj povjerenika, što bi značilo da nema svaka država svog predstavnika. I Sokol smatra da bi se tim prijedlozima samo jačale podjele i euroskepticizam te da se postavlja pitanje kako bi države koje su preglasane potom implementirale odluke kojima su se protivile.


Odluku dijela zastupnika da podrži to izvješće nazvao je „skandaloznom”, istaknuvši da je ona „apsolutno protiv nacionalnih interesa”.


Kao razlog za njihovu odluku Sokol vidi „dodvoravanje političkim grupacijama i ideološko-političke, pa i osobne interese koji su dobili prednost pred nacionalnim interesima”. Upozorio je da bi takve izmjene ugovora ugrozile i „opstanak same Europske unije” ili stvorile Europu više brzina, centra i margine.