Odlučeno na današnjoj sjednici

Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Predat će ponudu za kupnju broda Nov. 514 kao dijela stečajne mase Uljanika d.d., po početnoj cijeni od 142,1 milijun kuna, a eventualno može licitirati do maksimalnog iznosa svojih potraživanja od 174,2 milijuna kunaVlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.


Prema odluci koju je vlada usvojila u četvrtak, Ministarstvo financija zadužuje se za sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi koju provodi Financijska agencija od 12. kolovoza do 3. studenoga ove godine, te predaju ponude za kupnju broda Nov. 514 kao dijela stečajne mase Uljanika d.d., po početnoj cijeni od 142,1 milijun kuna, a eventualno može licitirati do maksimalnog iznosa svojih potraživanja od 174,2 milijuna kuna. Kupljeni brod prenio bi se na upravljanje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na upravljanje.


Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da će se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zajedno s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvom financija, predložiti mjere, aktivnosti i procedure za završetak gradnje broda nakon stupanja u punopravno vlasništvo.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će, pak, zajedno s odabranim brodogradilištem sudjelovati u pregovorima s potencijalnim brodovlasnikom o ugovoru o završetku i kupoprodaji broda.


Vlada je svojevremeno odobrila državno jamstvo za kredit 3. maju za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za državu u iznosu do 150 milijuna kuna. Novac je uz ostalo bio namijenjen za dovršetak broda Nov. 733 u iznosu od 26 milijuna eura. Primopredaja Nov. 733 izvršena je 29. rujna ove godine čime je u državni proračun vraćeno jamstvo i ukupan kredit HBOR-a, a vraćen je i dio sredstava iz Odluke Vlade iz kolovoza 2019. godine s tim da pregovori s izvornim kupcem Nov. 514 ulaze u završnu fazu te je zaprimljeno pismo namjere. Od prodaje Nov. 514 Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak vratilo bi se 100 milijuna kuna.


Na prvoj elektroničkoj javnoj  dražbi za taj brod nije bilo zainteresiranih ponuditelja.


Vlada je u četvrtak usvojila i izmjene Zaključka o iskazivanju spremnosti uključivanja Vlade Republike Hrvatske za stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.


Zaključkom se zadužuje Ministarstvo financija da u odnosu na imovinu u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta u stečaju, procijenjene vrijednosti do 106,6 milijuna kuna, na kojoj Hrvatska banka za obnovu i razvitak ima založna prava I. i II. reda, a Ministarstvo financija III. reda, izvrši zamjenu potraživanja, sa stanjem na dan sklapanja ugovora o zamjeni.