NOVA POLITIKA

Vidović Krišto bi da suce u Hrvatskoj ocjenjuju – stranci. U HDZ-u kažu da bi to bilo protuustavno

Dražen Ciglenečki

Karolina Vidović Krišto / Foto PATRIK MACEK/PIXSELL

Karolina Vidović Krišto / Foto PATRIK MACEK/PIXSELL

Suce u prvom redu mogu ocijeniti potpuno neovisni Nijemci, Amerikanci, Englezi, koje bismo platili da dođu u Hrvatsku i odrade ovaj posao, objašnjava Vidović KrištoZAGREB – Stranka Odlučnost i pravednost (OIP), koju osniva Karolina Vidović Krišto, uskoro će biti registrirana.


U njezinim programskim načelima pokriveni su svi segmenti hrvatskog društva, pa se tako, primjerice, ističe da je potrebno značajno povećati plaće u državnoj upravi, uz postroženje kriterija za zapošljavanje.


Kad je, pak, riječ o zdravstvu, OIP se zalaže za ukidanje HZZO-a, »kao relikta bivšeg komunističkog sustava«.
»Zdravstveno osiguranje organizirat će se kao u svim drugim sličnim državama EU-a, na tržišnim osnovama sa zagarantiranom razinom zdravstvene zaštite za svakog osiguranika.


Servis moćnika


Trenutačno stanje u zdravstvu rezultat je manipulativnog i destruktivnog upravljanja. Apsurd je da dok se preplaćeno javno zdravstvo nalazi u slobodnom padu, istovremeno privatne inicijative bilježe enormne uspjehe«, navodi se u programskim načelima OIP-a.


No, ono što tu stranku ponajviše odvaja od ostalih je inzistiranje da je loše pravosuđe glavni problem u Hrvatskoj. Već u samom uvodu programskih načela ocjenjuje se da pravosuđe ne djeluje temeljem Ustava i zakona, nego da je »servis društvenih moćnika«.


OIP se, naglašava se, formira »s jasnom namjerom uspostave vladavine prava«. U tom cilju stranka bivše saborske zastupnice Domovinskog pokreta predložit će Saboru osnivanje posebnog povjerenstva sastavljenog od domaćih i stranih pravnih stručnjaka, čija bi zadaća bila »utvrditi činjenice o svim pravosudnim dužnosnicima, napose njihovom radu i vjerodostojnosti«. »Za svakog pojedinog dužnosnika utvrdit će se razmjer imovine i legalnih prihoda.


Na temelju rezultata tih analiza odlučit će se tko ostaje u pravosudnom sustavu, a tko će biti razriješen svojih dužnosti«, ideja je koju promovira OIP. U Hrvatskoj već dugo postoji nezadovoljstvo funkcioniranjem pravosuđa, a ovo je dosad vjerojatno najradikalniji prijedlog rješenja. On pomalo podsjeća na reformu pravosuđa zbog kojeg je Poljska već nekoliko godina u konfliktu s Bruxellesom. S razlikom da vladajuća poljska stranka Pravo i pravednost nije selekciju sudaca povjerila nekom povjerenstvu u kojem bi bili i stranci, nego je pri tamošnjem Vrhovnom sudu utemeljeno Disciplinsko vijeće, koje vodi stegovne postupke protiv sudaca, a Europska komisija traži ukidanje tog tijela.


Karolina Vidović Krišto uvjerena je da u Hrvatskoj, kad je pravosuđe u pitanju, ništa nije moguće učiniti bez uključivanja stranaca.


– Samo ljudi koji nemaju nikakve veze s ovim što se događa u Hrvatskoj mogu istražiti jesu li naši suci vjerodostojni i neovisni ili ucjenjivi i dio korupcionaškog sustava.


Znam da će biti upita ne bi li to predstavljalo rušenje državnog suvereniteta. Ali, moral i etičnost nisu stvar suvereniteta. Mi moramo utvrditi istinu.


Nevjerojatna su glupost izjave tipa da je bolje ako nas kradu Hrvati nego stranci. Nema razloga da se većina u Saboru ne obrati najvećim pravnim fakultetima u svijetu i zamoli ih da predlože svoje stručnjake u povjerenstvo koje bi imenovali zastupnici.


Naravno da bi u radu takvog tijela sudjelovale i hrvatske institucije, ali suce u prvom redu mogu ocijeniti potpuno neovisni Nijemci, Amerikanci, Englezi, koje bismo platili da dođu u Hrvatsku i odrade ovaj posao, objasnila nam je Karolina Vidović Krišto inicijativu njezine stranke.


Pitanje Ustava


Bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nikako se ne slaže s pravosudnom reformom OIP-a.


– Da, nismo u potpunosti zadovoljni pravosuđem. Međutim, ovo za što se ta stranka zalaže jednostavno nije provedivo. U Hrvatskoj je Ustavom zajamčena nezavisnost pravosuđa, to što predlaže saborska zastupnica bilo bi protuustavno.


Zar bismo mi dopustili da se nekakvi stranci miješaju i kontroliraju hrvatske sudske dužnosnike? Uopće nije važno što bi o tome rekao Bruxelles, Hrvatska sigurno ne bi dopustila takvo što, odrješit je Bošnjaković.


On poručuje Karolini Vidović Krišto da, u slučaju da posjeduje neka saznanja o nezakonitim postupcima pojedinih sudaca, »napiše prijavu DORH-u«.


– Mislim da je sasvim normalan naš model prema kojem Državno sudbeno vijeće, uzimajući u obzir broj riješenih predmeta i još neke kriterije, ocjenjuje suce, zaključuje Bošnjaković.


I SDP-ovac Arsen Bauk, član Državnog sudbenog vijeća, upozorava da bi se prije uvođenja povjerenstva iz programskih načela OIP-a moralo promijeniti Ustav.


– Ljuta trava nije baš uvijek lijek za ljutu ranu, slikovit je Bauk.


Što je DORH radio 13 godina oko Pavičića


Neobična je koincidencija da se tužba Mirka i Blaža Pavičića protiv Karoline Vidović Krišto, kojom od nje zbog vrijeđanja u Saboru traže 100 tisuća kuna, poklopila s optužnicom koju je protiv njih dvojice podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci. Obrana saborske zastupnice ovim je svakako dobila značajan argument.


– Ne razumijem što je DORH radio 13 godina, s obzirom na to da se Pavičiće tereti za stvari iz 2009. Zašto optužnica sada, nakon odlaska ministra financija Zdravka Marića?


Osim o utaji poreza, u optužnici se govori i o nezakonito isplaćenim kamatama na sredstva njihovih trgovačkih društava na računima otvorenim u inozemstvu. Ali, ne postavlja se pitanje otkuda uopće Pavičićima taj novac. Odakle Mirku Pavičiću, socijalističkom menadžeru koji je cijeli život radio u Hrvatskoj, toliki novac koji je prenio na strane račune, gdje ga je on stvorio? Kako su to svoje ogromno bogatstvo dosad pravdali pred DORH-om i Poreznom upravom? Opet se pokazuje da je Državno odvjetništvo rak-rana hrvatskog pravosuđa, komentirala je jučer Karolina Vidović Krišto.