Tektonske promjene

Veliki pad: Miletić će možda postati župan, ali teško će ostati na čelu IDS-a

Tihana Tomičić

Boris Miletić / Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Boris Miletić / Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Boris Miletić jučer nije davao izjave, iako je u izbornoj noći izjavio kako će staviti mandat na raspolaganje. No, ovoga puta to neće biti tek puki folklor - neki od njegovih najbližih suradnika spremni su glasati za tu njegovu ponuđenu ostavku, čak i ako Ferić ne dokaže da je bilo malverzacija na izborimaZAGREB – Fenomen Istra mogao bi završiti tektonskim promjenama u IDS-u: nema praktički više nikoga u Istri tko ne smatra da nakon nedjeljnog iznenađujuće lošeg rezultata na razini cijele županije i većine gradova i općina predsjednik IDS-a Boris Miletić ne treba odstupiti s čela stranke. Čak i ako ostane župan nakon provjere izbornih listića, morat će uložiti ekstremni napor da, ako uopće bude to i želio, zadrži čelno mjesto u stranci.


Kroz ušicu igle


Kako je poznato, Miletić je za župana pobijedio s 54 glasa razlike u odnosu na SDP-ovog Danijela Ferića, koji je jučer i službeno zatražio uvid u biračke listiće u cijeloj Istri. Iako se očekivalo da će Miletić pobijediti možda čak i u prvom krugu, to se nije dogodilo, nego je dapače u drugom krugu prošao kroz ušicu igle. IDS je pritom izgubio mjesto gradonačelnika u Puli, gdje je IDS-ovu Elenu Puh Belci pobijedio nezavisni Filip Zoričić, potom je izgubio Pazin od kandidatkinje iz Možemo! Suzane Jašić, u Buzetu ih je pobijedio Damir Kajin kao nezavisni uz podršku SDP-a, već su ranije izgubili Vodnjan, a nisu uspjeli obraniti ni Gračišće, Oprtalj i Brtoniglu, sve redom dosad snažna uporišta.


Već ranije SDP je imao Fažanu, Vižinadu i Tinjan, te Umag gdje su socijaldemokrati neprikosnoveni, a najporaznije je da su osim mjesta gradonačelnika(ce) u Puli izgubili i Gradsko vijeće Pule, gdje će nezavisni Zoričić uz SDP i Možemo! imati većinu i stabilnu vlast – bez IDS-a. Nepobijeđeni su ostali u Poreču i Rovinju od većih mjesta, naravno uz dominaciju koja još uvijek traje u nizu manjih općina. Ali je jasno da se IDS-u događa isto što i SDP-u i HDZ-u nekim drugim sredinama – ljudima je jednostavno dosta uvijek istih lista i uvijek istih stranaka s istim modelima upravljanja.


(Ne)dostupan javnosti
Šef IDS-a Boris Miletić jučer nije davao izjave, iako je u izbornoj noći izjavio kako će pred stranačkim tijelima staviti mandat na raspolaganje. No, ovoga puta to neće biti tek puki folklor – neki od njegovih najbližih suradnika spremni su glasati za tu njegovu ponuđenu ostavku, čak i ako Ferić ne dokaže da je bilo malverzacija na izborima.


​​Smatra se kako je Miletić u zadnje vrijeme bio nedostupan javnosti, kako se nije uopće znalo koje politike više promovira, naročito nakon što je Uljanik doživio katastrofu, forsirao je kadrove mimo stranačke baze, i takvi su redom prošli lošije od očekivanog. Jedino je u Puli lokalna organizacija uspjela nametnuti Elenu Puh Belci, no ni ona na kraju nije uspjela jer je Zoričićev izbor na kraju jednostavno postao – referendum protiv IDS-a, i njihovog modela upravljanja.


Glasnogovornik IDS-a Davor Pinzan kaže kako stranačka tijela još nisu sazvana i ne zna kad će biti, ali najavljuje Miletićevu press konferenciju za danas, i tada će se vidjeti planira li šef stranke ostavku, ili samo nudi priču o »mandatu kojeg stavlja na raspolaganje«. IDS se znao i ranije boriti sa snažnim unutarnjim sukobima, ali otkako je bivši predsjednik Ivan Nino Jakovčić kao nasljednika za sobom ostavio Miletića, vladao je nekoliko godina mir. Naravno – do izbornog neuspjeha, a sad će se vjerojatno morati birati neki novi, mlađi IDS. Dio stranke pritom bi mogao navijati za Tulija Demetliku, koji ima snažan autoritet i kao zamjenik župana, možda nakon dvije godine može biti i župan ako Miletić ode, dok mlađa ekipa misli da je ovo prilika za gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića. Ima i onih koji bi rado vidjeli povratak Nina Jakovčića, no to je teško očekivati nakon što se on odlučio na asketski život u svom selu.


Ferićeve sumnje


Istovremeno, SDP-ov Danijel Ferić ne odustaje – jučer je SDP županijskom izbornom povjerenstvu poslao zahtjev za uvid u izborni materijal. To znači, kako kaže za naš list, da će napraviti uvid u doslovno sve biračke listiće i još jednom ih provjeriti, a posebno u onim mjestima odakle sada dolaze primjedbe ili sumnje njihovih promatrača. Ako se ustanovi da je na takvim mjestima propusta ili problema bilo, tada će zatražiti i novo prebrojavanje glasova, kaže Danijel Ferić.


– Najspornije je da ima čak 2.000 nevažećih listića, što je čak četiri posto. Prosjek je oko dva posto, zato nam ovo ukazuje da je možda bilo problema. Posebno sumnjivi su nam Pazin, Pula i Gračišće. Na primjer, u Pazinu je za gradonačelnika iz IDS-a glasalo 450 birača, a istovremeno za župana čak 850, a to izgleda kao potpuno nelogični nesrazmjer. Slično je i u drugim mjestima, Gračišću na primjer, gdje je nezavisni kandidat pomeo IDS, a ipak ja i Miletić imamo po točno 385 glasova svaki, pa se postavlja pitanje kako to da bi neki birač IDS-a glasao protiv IDS-a za općinu, a za IDS za župana. Nelogično. Ali ne srljamo, idemo redom, pa ako bude osnova za žalbu, podnijet ćemo i žalbu, a na kraju i novo brojanje, kaže Ferić, no priznaje da je problem što su zapisnici uredno potpisani, pa se zapravo sada radi o naknadnim sumnjama, a to za izborno povjerenstvo može biti problem da se uvaži kao argument.


Danijel Ferić / Srecko Niketic/PIXSELL

Danijel Ferić / Srecko Niketic/PIXSELL


Učka nije Himalaja


Govoreći u uzrocima ovakvog pada IDS-a, Ferić kaže kako misli da su ovi izbori bili referendum protiv IDS-a.


– Ja sam dobio u Puli 3.500 glasova više od Miletića, to sve govori. Upozoravali smo godinama na štetne odluke IDS-a od Kaštjuna, samog Uljanika, muljanja s prostornim planovima, pogodovanja investitorima, i građani su to uvidjeli. Sve je IDS-u došlo na naplatu. S druge strane, SDP je ostvario bolje rezultate nego ranije – imamo jedan grad više, Buzet, zadržali smo svoje općine, a u Puli ćemo biti dio vladajuće većine u Gradskom vijeću. Mi smo izuzetno zadovoljni, kaže Ferić, koji ne gubi vjeru da se Miletićevih 54 glasa razlike nakon sudačke nadoknade može stići.


Sve je jučer komentirao i prof. Žarko Puhovski koji je ocijenio kako su u IDS-u pomislili da je Učka veća od Himalaje, i da za njih ne vrijede pravila kao za druge.


– No, Učka ipak nije veća i IDS-u se događa isto što i drugim velikim strankama, HDZ-u i SDP-u u drugim mjestima gdje su ranije dominirali, rekao je.


​Zoričić: Srušili smo tvrđavu, sad gradimo kuću

Zadovoljstvo ne krije ni novi gradonačelnik Pule Filip Zoričić, inače dosad ravnatelj gimnazije u Puli, a porijeklom Dalmatinac koji je uspio prikupiti glasove svih nezadovoljnika u najvećem istarskom gradu.


– Nije bilo lako, bilo je huškanja, podmetanja sa svih strana, ali građani su prepoznali iskrenost, neizmjernu volju i ljubav prema ovom gradu. Građani su osjetili hrabrost, slobodu i očekujem da ćemo s partnerima već za dan ili dva, da se simbolično izrazim, graditi jednu novu kuću. Nakon srušene tvrđave želimo graditi novi dom i novu kuću za sve građane, izjavio je Zoričić, koji je sa SDP-ovcima slavio i pobjedu u izbornoj noći, a sad u gradskom parlamentu u savezu očekuje i Možemo!, te stabilno upravljanje Pulom.


Filip Zoričić / Srecko Niketic/PIXSELL

Filip Zoričić / Srecko Niketic/PIXSELL