Vremenska prognoza

Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana: ‘Padat će i kiša pomiješana s pustinjskim pijeskom’

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Od vikenda će noći biti svježije, ali dani na Jadranu topliji, uz većinom slabiji vjetar, osim na sjevernom Jadranu, gdje će puhati povremeno i jaka buraVjerojatno će mnogi na Jadranu biti sretni zbog slabljenja juga tijekom petka, a neki možda i zbog još jedne tople noći, druge ovogodišnje. Od vikenda će noći biti svježije, ali dani na Jadranu topliji, uz većinom slabiji vjetar, osim na sjevernom Jadranu, gdje će puhati povremeno i jaka bura, osobito podno Velebita.


Razmjerno će vjetrovito u petak biti i na kopnu, najprije uz jugozapadnjak, zatim sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni. Uz vedrinu i oblake, sljedećih će dana ponegdje pasti i malo kiše pomiješane s pustinjskim pijeskom, i to češće, ali ne i obilne u unutrašnjosti Hrvatske, posebice u petak i nedjelju. Pritom će za vikend u kopnenom području biti svježije nego u petak, a unatoč ponovnom porastu temperature početkom novoga tjednu – većina će poslijepodneva vjerojatno biti svježija od ovotjednih, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U istočnoj će Hrvatskoj petak biti uglavnom suh, uz promjenljivu naoblaku. Upozoriti valja na poslijepodnevno jačanje jugozapadnjaka, koji će ponegdje vjerojatno imati i olujne udare, a navečer na gdjekad podjednaki sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura će već od jutra biti viša od 10 °C, a najviša poslijepodnevna oko 27 °C. Razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, ali ponegdje uz malo kiše, u kojoj će vjerojatno biti i pustinjskog pijeska, i to najprije uglavnom uz granicu sa Slovenijom, navečer i drugdje. Zapuhat će najprije gdjegod jak, a udare i olujan jugozapadnjak, navečer prolazno sjevernjak i sjeveroistočnjak.
Uz obalu sjevernog Jadrana mjestimice su u noći mogući olujni udari bure. No, prevladavat će jugo, poslijepodne slabije, a pojačat će jugozapadnjak u gorju i na zapadu Istre. I pritom ponegdje čak pretežno sunčano, a u unutrašnjosti i oko Rijeke oblačnije, uz povremenu “prljavu” kišu.


Na južnijem dijelu Jadrana suho, uz dosta oblaka, te do sredine dana, na jugu i kasnije, još uz često jako jugo, povremeno i olujno, te more i jače valovito. Temperatura zraka uz more uglavnom od 21 do 25 °C, a u unutrašnjosti jutro svježije, danju pak ponegdje i oko 28 °C.


Od subote mirnije, a umjerena i jaka bura bit će najčešća na sjevernom dijelu Jadrana.


Jutra će biti svježija nego u petak, a poslijepodneva na Jadranu većinom još malo toplija. Uz nastavak nadmetanja vedrine i oblaka, kiša je ponegdje na Jadranu moguća, a u unutrašnjosti će je gotovo sigurno povremeno biti, osobito u gorju, u nedjelju i ponedjeljak i drugdje. Nakon subote na kopnu svježije od petka, uz promjenljivu će naoblaku od nedjelje temperatura ponovno rasti, ali poslijepodnevna veći dio novoga tjedna neće biti visoka kao u ovome tjednu, piše HRT.