Stručni skup

U Zagrebu provedeno istraživanje: Škole nisu žarišta prijenosa koronavirusa. Učenike se ne može smatrati asimptomatskim prijenosnicima virusa

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

 Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu u idućim tjednima biti proveden screening  (dubinsko snimanje) na populaciji djece u osnovnim i srednjim školama.ZAGREB – Učenike se ne može smatrati asimptomatskim prijenosnicima koronavirusa, a škole nisu žarišta njegova prijenosa,  pokazali su rezultati nedavnog ispitivanja učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2  kod učenika i zaposlenika zagrebačkih škola.


Taj je podatak objavljen u petak na stručnom skupu Izgradnja otpornih obrazovnih sustava u pandemiji COVID-19: podrška u očuvanju mentalnog zdravlja djece i njihovih obitelji što su ga organizirali gradski uredi za obrazovanje i za zdravstvo te Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba.


Sa rezultatima istraživanja sudionike skupa upoznala je pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Iva Milardović Štimac, navodeći da u testiranju sudjelovalo 19 škola, 12 osnovnih i sedam srednjih i 2.290 ispitanika, 1.925 učenika i 365 zaposlenika škola.
Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu u idućim tjednima biti proveden screening  (dubinsko snimanje) na populaciji djece u osnovnim i srednjim školama.


„Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nakon katastrofa, u koju se mogu ubrojiti i potres i pandemija, proces screeninga na probleme mentalnog zdravlja (…) omogućava ranu identifikaciju i usmjeravanje najugroženije djece i adolescenata ka primanju adekvatne pomoći“, rekao je Igor Mikloušić, voditelj projekta screeninga za djecu i mlade.


„Pravovremeno uočavanje promjena kod djece izazvanih proživljenim iskustvima ključno je za pružanje podrške i preveniranje dubljih negativnih posljedica za njihov daljnji razvoj“, kazala je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, priopćeno je Službe za informiranje Grada.