Slobodan izbor

U vladajućoj koaliciji nema dogovora: Hrebak u Saboru ide s HDZ-om, u Bjelovaru je HDZ protiv njega

Dražen Ciglenečki

I 2017. u Bjelovaru smo išli odvojeno na izbore - Dario Hrebak / Foto Patrik MACEK/PIXSELL

I 2017. u Bjelovaru smo išli odvojeno na izbore - Dario Hrebak / Foto Patrik MACEK/PIXSELL

Razgovarao sam s HDZ-om o Bjelovaru i nismo se dogovorili, pa na izbore idem sam. Ali, na županijskoj razini imamo dugogodišnju suradnju s HDZ-om i nema je smisla sada prekidati, kaže Dario HrebakZAGREB – Vladajuća koalicija nema dogovor o nastupu na lokalnim izborima, pa načelno svaka članica može slobodno odabrati partnere. Očekuje se ipak da će stranke koje spadaju u HDZ-ovu sferu, poput HSLS-a ili HNS-a, najviše međusobno surađivati. No, u pojedinim jedinicama lokalne samouprave bit će i suparnici. HSLS je u koaliciji s HDZ-om u Saboru, odlučili su njihovog Marka Marušića podržati za župana Bjelovarsko-bilogorske županije, ali u Bjelovaru će protukandidati za gradonačelnika biti predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, koji tu dužnost i sada obnaša i HDZ-ovac Zoran Bišćan.– Razgovarao sam s HDZ-om o Bjelovaru i nismo se dogovorili, pa na izbore idem sam. Ali, na županijskoj razini imamo dugogodišnju suradnju s HDZ-om i nema je smisla sada prekidati te smo stoga podržali Marušića za župana, ali će HSLS imati svoju listu za skupštinu. I 2017. smo u Bjelovaru išli odvojeno na lokalne izbore i ispalo je dobro, rekao nam je Hrebak.


Za HSLS su izbori u Bjelovaru prije četiri godine svakako ispali dobro jer je Hrebak pobijedio, ali HDZ-ov kandidat Ante Topalović nije se uspio plasirati ni u drugi krug. Međutim, rezultat je bio vrlo tijesan, Hrebak je dobio 27,69 posto glasova, nezavisni Davorin Posavac, uz potporu široke koalicije predvođene SDP-om, 25,22 posto, a Topalović 24,16 posto glasova. S obzirom da se Hrebak u međuvremenu dodatno politički etablirao u Bjelovaru, a na ruku mu idu i neke svježe ankete, vjerojatno će bez problema ući u drugi krug, ali tamo se ovaj put možda s njim probije kandidat HDZ-a Bišćan. U tom bi slučaju pravi fajt između predsjednika HSLS-a i njegovog protivnika iz HDZ-a bio izbjegnut jedino ako bi premijer Andrej Plenković, zbog mira u vladajućoj koaliciji, rekao Bišćanu da malo prikoči. Posebna bi zanimljivost u tim okolnostima bila podrška bjelovarskog SDP-a Hrebaku, koji uopće ne uživa simpatije socijaldemokrata u Saboru, ali oni sigurno ne bi propustili mogućnost doliti malo ulja na vatru u eventualnom izravnom srazu jednog Plenkovićevog koalicijskog partnera i HDZ-a. Hrebaka bi HDZ mogao optužiti da paktira sa SDP-om. No, o tom potom, ako se Bišćan, član uprave bjelovarskog komunalnog poduzeća, dokopa drugog izbornog kruga.

Što se tiče ostatka Hrvatske, predsjednik HSLS-a već zna gotovo sve kombinacije u kojima će njegovi ljudi izaći na izbore.
– Sve naše organizacije samostalno o tome odlučuju, a može se reći da ih je približno 50 posto odabralo HDZ, dok ostali na izbore idu sami ili u nekim drugim koalicijama. U Međimurju smo, primjerice, tradicionalno sa županom Matijom Posavcem, u Istarskoj županiji s IDS-om. Za Zagreb još nema odluke, kazao nam je Hrebak.