Podaci MUP-a

U nekoliko dana naplaćeno 120.000 kuna kazni zbog kršenja mjera

Hina

Miroslav Lelas/PIXSELL

Miroslav Lelas/PIXSELL

Zbog kršenja mjere izolacije utvrđeno je jedno kazneno djeloPotpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak da su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja pri čemu su izdali 76 upozorenja.


“Inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili su ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 76 upozorenja kojim su otklonjeni nedostaci tijekom nadzora. Dio nadzora obavljen je u suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata”, rekao je Božinović na sjednici Vlade.


Dodao je da su od 30. studenog mobilizirani pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka.
“Sve skupa oko 100 mobiliziranih pričuvnika koji su zadnjih tri dana proveli ukupno 1424 nadzora te utvrdili 165 nepravilnosti. Inspekciji je na daljnje postupanje upućeno šest službenik zabilješki, a najčešće su se odnosile na neisticanje obavijesti o dozvoljenom broju kupaca u objektu, nepridržavanja propisanog fizičkog razmaka na blagajnama, korištenje zaštitnih maski kod zaposlenika i kupaca”, kazao je Božinović.


Obavili su i nadzor nad 3808 objekata i događaja, pri čemu su u četiri objekta utvrdili kršenje mjera te će se podnijeti četiri prekršajna naloga u ukupnom iznosu kazne od 120 tisuća kuna.


Zbog kršenja mjere izolacije utvrđeno je jedno kazneno djelo.


Božinović je izvijestio i da je Nacionalni stožer Civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio jednu odluku, i to na prijedlog županijskog stožera Krapinsko-zagorske županije.


“Odnosi se na zabranu posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, korisnicima stacionara, ustanova za zdravstvenu njegu, uz iznimke posjete jedne osobe od 15 minuta te na zabranu izlaska korisnika, osim u iznimnim slučajevima”, naglasio je ministar.


Božinović je rekao i da je ravnateljstvo Civilne zaštite izdalo 495.000 artikala zaštitne opreme, ili oko 50 tona.


“U logističkom centru u Jastrebarskom, te regionalnim skladištima, ima oko 11 milijuna različitih artikala zaštitne opreme. Što potvrđuje da se zaštitna oprema i sredstva izdana korisnicima redovito zanavljaju”, dodao je.