Zaraza

U posljednja 24 sata nema novooboljelih. Od srijede nova pravila za okupljanja

P. N.

Foto D. Puklavec PIXSELL

Foto D. Puklavec PIXSELL

Preminula je stotinu i jedna osoba. Još je 97 osoba na liječenjuU posljednja 24 sata nema novooboljelih. Od dosad ukupno potvrđenih 2.244 osoba dosad se oporavilo 2.046 osoba. Preminula je stotinu i jedna osoba. Još je 97 osoba na liječenju.


Trenutno su potvrđene ukupno 2.244 osobe zaražene koronavirusom, a 2.035 osoba se oporavilo.


Preminula je stotinu i jedna osoba. 5 osoba je trenutačno na respiratoru.
Dosad je testirano ukupno 63.682 osoba, u posljednja 24 sata testirano je 1260 osoba.


Preporuke za cateringe


Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020.


U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.


Tijekom sljedećeg tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima.


Nova pravila za okupljanja


Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.


Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.


Županijski stožeri


Stižu nove vijesti iz županijskih stožera.


Istarska županija nema novozaraženih. Ispitano je još 125 uzoraka i svi su negativni.


Ličko-senjska županija je i dalje korona-free zona, jednako kao i Karlovačka županija, u kojoj je testirano još 40 uzoraka.,


Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 41 dan je za redom bez novozaraženih COVIDOM 19.


Aktivnih slučajeva više nema ni Bjelovarsko-bilogorska županija. Tamo je testirano još 19 osoba i svi nalazi su negativni.


Osječko-baranjska županija testirala je još 148 uzoraka i također su svi negativni.


Ista je situacija i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je aktivan još jedan slučaj zaraze, kao i u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje su aktivna još dva slučaja.


Zadarska županija također nema nove slučajeve.