Olujna bura

U cijeloj zemlji jak vjetar, Jadran kompletno u “crvenom”: U prekidu većina linija prema otocima

P. N.

Zbog olujne bure i višemetarskih valova na Jadranu u srijedu su drugi dan za redom u prekidu sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima a prekinuto je i više trajektnih linija, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u SplituZa kompletnu obalu danas je proglašen, najviši crveni stupanj meteoalarma s upozorenjem na opasni olujni vjetar.


Zbog olujne bure i višemetarskih valova na Jadranu u srijedu su drugi dan za redom u prekidu sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima a prekinuto je i više trajektnih linija, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu. 


»Olujna bura mjestimično dostiže udare gotovo 90 kilometra na sat što stvara višemetarske valove na moru koji ometaju plovidbu,« izjavila je Hini voditeljica Jadrolinijine agencije Jelena Ivulić.

Zbog pogoršanih vremenskih prilika danas su u prekidu trajektne linije Split-Vela Luka-Ubli, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.


»Pratimo razvoj vremenskih prilika na moru i bude li potrebno prekinut ćemo tijekom dana još neke trajektne linije,« kazala je Ivulić.


Dodala je kako se postupno smirivanje vremenskih prilika na Jadranu može očekivati u četvrtak.


Iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama upozorili su građane kako su u srijedu za zagrebačko područje najavljeni olujni udari sjevernog vjetra s mogućim najjačim udarima do 155 kiometara na sat, što može uzrokovati brojne poremećaje. 


»Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda za Zagreb i zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjevernog vjetra, srednje brzine 40–55 km/h, s najjačim udarima od 55-105 km/h, koji mogu uzrokovati poremećaje u prometu, oštećenje konstrukcija, lomljenje i padanje grana«, priopćili su iz ureda.


Ističu da su sve gradske i sve hitne službe u pripravnosti te će intervenirati prema potrebi, a građane mole za dodatni oprez.


– Nakon mnogima nepovoljne srijede u četvrtak na kopnu slabljenje vjetra i sunčanije vrijeme, ali uz hladno jutro i “minuse”. U petak i subotu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljiva naoblaka, no zadržat će se uglavnom suho i razmjerno hadno. Od nedjelje promjenljivo i u gorju uz porast vjerojatnosti kiše. Uz jačanje jugozapadnjaka i temperatura će porasti. Do subote će razmjerno hladno biti i na Jadranu, osobito još u četvrtak uz jaku, u početku i olujnu buru. A u petak i subotu će sjeverozapadnjak i bura biti slabiji. Sve do subote na Jadranu će prevladavati sunčano i stabilno. Zatim će zapuhati jugo, naoblaka porasti te mjestimice biti i kiše, ponajprije na sjevernom dijelu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.