Skupština Zagrebačkog holdinga

Razriješeni Nadzorni odbor i Uprava Zagrebačkog holdinga; Tomašević: Zbog gubitaka smo morali brzo djelovati

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Za predsjednika Uprave Holdinga izabran je Nikola Vuković, a kao član Ante Samodol, dok je Suzana Brenko izabrana za predsjednicu Nadzornoga odbora, članovi su Ratko Bajakić i Damir TopićGradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je u ponedjeljak da  su u razrješenja i nova imenovanja u Nadzornom odboru i Upravi Zagrebačkog holdinga išli jer Holding ima gubitak te je potrebno hitno djelovati i financijski ga restrukturirati.


“U petak smo kao Skupština Zagrebačkog holdinga, koju činimo ja i moji zamjenici, obavili razgovor s cjelokupnom upravom, a nakon toga smo obavili razgovor s gotovo cjelokupnim Nadzornim odborom. Razgovarali smo o stanju, o situaciji da nakon sedam godina prvi put imamo gubitak od oko 305 milijuna kuna, tako da smo odlučili brzo djelovati”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije na Domovinskom mostu, čije je uređenje počelo.


Na današnjoj sjednici Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila je dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog Holdinga te imenovala nove članove. Za predsjednika Uprave Holdinga izabran je Nikola Vuković, a kao član Ante Samodol, dok je Suzana Brenko izabrana za predsjednicu Nadzornoga odbora, članovi su Ratko Bajakić i Damir Topić.
“To su sve ljudi s dugim iskustvom u financijskom i bankarskom sektoru te su stručnjaci za trgovačko pravo i bit će jaki Nadzorni odbor koji će nadzirati rad Uprave. Izabrali smo dvočlanu Upravu kako bi ona odmah počela djelovati budući da je stanje u Holdingu složeno i izazovno”, rekao je gradonačelnik.


Dodao je kako će vjerojatno idući tjedan raspisati javni natječaj za preostale članove Uprave i Nadzornog odbora, a predstavnike radnika pozvao je da, sukladno zakonu, iskoriste svoje pravo da imenuju svog predstavnika u Nadzornom odboru. Isto tako, na javnim natječajima bit će izabrani voditelji podružnica i uprava drugih gradskih poduzeća.


Restrukturiranje će trajati


Zadaci pred novom Upravom, kaže Tomašević, su analiza stanja, refinanciranje kratkoročnih obaveza, analiza, kontrola i zaustavljanje nepotrebnih troškova, kako bi se zaustavio ovaj trend, te izrada podloga za restrukturiranje koje će trajati.


“Zabilježen je ne baš mali gubitak i jasno je da su Zagrebačkom holdingu potrebne promjene, prije svega trebamo početi odmah s financijskim restrukturiranjem”, dodao je Tomašević.


Za Vukovića i Samodola rekao je da poznaju sustav i da su već bili na nekim pozicijama u Holdingu, ali su otišli jer se nisu slagali s modelom upravljanja koji je prethodno postojao u Holdingu.


“Radi se o ljudima s iskustvom i ljudima koji dobro poznaju sustav jer doista nemamo vremena i moramo hitno djelovati”, rekao je.


Dodao je kako su na sastanku razgovarali i o restrukturiranju Holdinga jer žele što optimalniji Holding koji daje kvalitetne usluge građanima.


“Vjerujem da će biti reorganizacije unutar Holdinga, možemo pričati o spajanjima podružnica i poslovnih procesa, to je sve dio duže priče koja će trajati. Restrukturiranje će trajati, međutim hitno je bilo početi prvenstveno s financijskim restrukturiranjem i smanjenjem svih nepotrebnih troškova”, rekao je Tomašević.


Zajedno ćemo se obratiti i predstaviti suradnju


Što se tiče pregovora s SDP-om oko sklapanja suradnje u Gradskoj skupštini, ocijenio je kako oni teku dobro.


“Više-manje su završeni i očekuje se da idu na tijela unutar naših stranaka. Tu ne očekujem nikakve probleme, 17. lipnja očekujem konstituiranje Skupštine, a mi ćemo se vjerojatno zajedno, kao partneri, obratiti javnosti prije toga i predstaviti sadržaj sporazuma”, rekao je Tomašević.


Najbitniji dio razgovora su sadržajni programski ciljevi, kojih je 30-ak, a što je dosta za prvi mandat, smatra, kojima žele pokazati što im je smjer i što žele postići.


Govoreći o ubrzanju obnove nakon potresa, Tomašević je ponovio kako im je najbitnije angažirati sve postojeće ljudske resurse koje Grad ima kako bi građanima pomogli s pripremom kvalitetnih zahtjeva za obnovu.


“Sutra ćemo imati detaljan sastanak u Ministarstvu graditeljstva s ministrom od nekoliko sati. Detaljno ćemo prolaziti sve probleme i aspekte obnove, a mogu najaviti da ćemo u petak imati sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu”, istaknuo je Tomašević, poručivši da će biti dobar partner i Ministarstvu i Fondu.