STANJE (NE)SIGURNOSTI

Stožer PGŽ-a: Najviše je zaraženih među radnim stanovništvom, sve više i među starijima

P. N.

Foto PGŽ

Foto PGŽ

„Jučer je laboratorijski obrađeno 802 uzorka, a udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je i danas u padu te iznosi 15,5%. Hoće li se ovi trendovi nastaviti jasnije ćemo sagledati tijekom slijedećeg tjedna", rekao je Dobrica RončevićRIJEKA – Danas su u Primorsko-goranskoj županiji evidentirana 124 nova slučaja zaraze koronavirusa, a ozdravile su 102 osobe izvijestio je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.


Dodao je da je trenutno 1303  aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti te da proteklih dana bilježimo stagnaciju novih slučajeva.


„Jučer je laboratorijski obrađeno 802 uzorka, a udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je i danas u padu te iznosi 15,5%.
Hoće li se ovi trendovi nastaviti jasnije ćemo sagledati tijekom slijedećeg tjedna. Naime, iza nas su blagdanski dani tijekom koji je bilo i više kontakata među građanima, a dogodio se i potres zbog kojeg je i veći broj ljudi s ovog područja angažiran na zbrinjavanju i pomoći stradalima“, rekao je Rončević.


Istaknuo je također kako je došlo do relativnog porasta udjela starijih od 65 godina među novooboljelima  kojih je 25 %, no smanjen je udio djece, učenika i studenata kojih je ukupno 8,8 % dok i dalje dominira radno aktivno stanovništvo s 66% udjela.


Na sreću u apsolutnim brojkama nema značajnijeg porasta oboljelih među starijom populacijom, primjerice u svim domovima i socijalnim stacionarnim ustanovama na području PGŽ samo je 25 aktivnih slučajeva koronavirusa među korisnicima te troje djelatnika. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka na bolničkom liječenju se nalazi 95 osoba. Od tog je broja na respiratoru 8 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti je preminula  jedna osoba.


Rončević je također rekao da je do sada na području naše Županije cijepljeno oko 2.000 osoba među kojima je gotovo polovica zdravstvenih djelatnika. Naglasio je da nastavak kampanje cijepljenja ovisi o količinama cjepiva koje će biti distribuirano na naše područje. Ukoliko početkom tjedna dobijemo novih 3.000 doza, spremni smo cijepiti 1.500 osoba, rekao je Rončević.


Ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ Vesna Čavar izvijestila je da su stručni timovi i dalje na ispomoći potresom pogođenom području, a priprema se i ekipa kuhara. Kao je istaknula, Društvo raspolaže s jednom mobilnom kuhinjom gdje se može dnevno pripremati 200 do 250 obroka.


U lučkom skladištu na Kukuljanovu i dalje se prikuplja i sortira pomoć za stradalnike, a prema informacijama s terena trenutno su najpotrebnije grijalice, topla obuća i novo donje rublje za sve uzraste. Čavar je ponovno apelirala da se lokalnim ispostava Društva jave sve osobe s potresom pogođenog područja koje su privremeno smještene u našoj Županiji kako bi im se mogle dostaviti namirnice i higijenske potrepštine.