Interaktivna karta

Što bi se dogodilo da nuklearna bomba padne na Rijeku, Zagreb ili Split? Kliknite ovdje i saznajte razmjere uništenja

Portal Novi list

Ilustracija, Vedran Karuza, screenshot Nukemap

Ilustracija, Vedran Karuza, screenshot Nukemap

Kada bi na Rijeku bila bačena bomba poput one bačene na Nagasaki, vatrena kugla pri udaru od površinu bi bila veličine 260 metaraStrah od nuklearnog napada već godinama nije bio prisutan u javnosti kao što je to posljednjih tjedana.


Nakon ruske invazije na Ukrajinu, a pogotovo nakon što se pokazalo da Rusija neće tako lako osvojiti zamišljeno te nakon što su NATO i Zapad čvrsto stali iza Kijeva, sve se više razmatralo je li Vladimir Putin spreman stisnuti “crveno dugme”.


Mnogi i dalje smatraju da je to blef ruske strane, dok ima onih koji drže da je u konačnici i to moguće, barem u nekom ograničenom obliku.
Alex Wellerstein, povjesničar znanosti i profesor na Stevens Institutu za tehnologiju, na svom je blogu Nuclear Secrecy napravio interaktivnu kartu koja pokazuje što bi se dogodilo da bombe različitih jakosti padnu na određeno područje.


Iako ne treba dizati paniku niti širiti nelagodu, nije loše vizualizirati si koliko je razorno takvo oružje.


Kada bi na Rijeku bila bačena bomba poput one bačene na Nagasaki, vatrena kugla pri udaru od površinu bi bila veličine 260 metara, toplinska radijacija koja izaziva opekline trećeg stupnja bi zahvatila od Krimeje do Banderova, stakla bi popucala od Pećina i Vežice do Rujevice, a procjenjuje se da bi već u prvom udaru preminulo više od 20.000 ljudi. No konačni broj žrtava bio bi naravno puno veći. Podsjetimo, sve su to samo projekcije, ali dovoljno zastrašujuće da bi svijet morao napraviti sve da do upotrebe nuklearnog oružje ne dođe nikada, nigdje.Detalje pronađite OVDJE