Narko mreža

Slovenska i hrvatska policija uhitile 45 osoba, drogu su dilali u Rijeci, Zagrebu i na Pagu

Hina

Foto MUP

Foto MUP

Prema ocjeni hrvatski policijskih djelatnika, »centar« za proizvodnju i prodaju te plasiranje narkotika dviju povezanih kriminalnih skupina bio je zapravo u Sloveniji, dok se je većina droge plasirala na tržište u Hrvatskoj, na području Rijeke, Zagreba, Paga (Zrče) i to u većim količinamaLJUBLJANA – U zajedničkoj akciji hrvatske i slovenske policije, koja je u utorak završila uhićenjima, razotkrivena je međunarodna mreža kriminalaca, zaplijenjena droga vrijednosti veće od 600.000 eura te razotkriveni centri za proizvodnju u Sloveniji, rečeno je u četvrtak na konferenciji za medije u Ljubljani.


Predstavnici slovenske i hrvatske policije u četvrtak su na zajedničkoj konferenciji za medije iznijeli detalje o zajedničkoj akciji praćenja dviju povezanih kriminalnih skupina za ilegalnu proizvodnju i prodaju različitih droga, koja je trajala više od dvije godine, a završila uhićenjima u Hrvatskoj i Sloveniji.


Otkriveno je da je centar za nabavu, proizvodnju i distribuciju narkotika bio na području Slovenije, a ona se plasirala u susjedne zemlje, najviše u Hrvatsku.
Pritom je navedeno kako su kokain i heroin stizali s Bliskog istoka i iz Južne Amerike.


Kako su naveli vođa ljubljanskih kriminalista Damjan Petrič i ravnatelj slovenske kriminalističke policije Boštjan Lindav, radilo se o dugotrajnom praćenju i istrazi međunarodne kriminalne udruge u kojoj je u utorak zaplijenjeno oko 5 kilograma kokaina, 10 kilograma heroina, 30 kilograma kanabisa i 25 kilograma amfetamina te 6300 tableta ekstazyja, što su se većinom plasirali u Hrvatskoj.


Slovenski kriminalisti istaknuli su da ih posebno brine činjenica da su po prvi put dokazali da se u Sloveniji proizvode velike količine amfetamina, jer su u otkrivenim skladištima spomenute grupe, na području više policijskih uprava, otkrili materijale za proizvodnju još oko 300 kilograma amfetamina.


U akciji privedeno 45 sumnjivih osoba, imovinska korist oko 1,3 milijuna eura


Zaplijenjena droga kod onih članova kriminalne udruge koji su uhićeni u Sloveniji procjenjuje se na 600.000 eura. Smatra se da je skupina do sada stekla nezakonitu imovinsku korist od oko 1,3 milijuna eura i da su raspolagali velikim količinama novca, pa će se kriminalistička istraga o mreži i njenim članovima, osobito o financijskom dijelu, nastaviti.


Slovenski kriminalisti ističu odličnu suradnju koju su u razotkrivanju skupine imali s hrvatskim kolegama, ali i s tužiteljstvima obiju država, ali potvrdili su da su surađivali i s policijama nekih drugih država, poput Austrije i Španjolske.


U zaključnoj akciji u Sloveniji sudjelovalo je 460 slovenskih policajaca i kriminalista.


Istragom je utvrđeno da je 45 privedenih članova spomenute kriminalne udruge izvršilo najmanje 61 kazneno djelo zabranjenog prometa i proizvodnje ilegalnih droga, u policiji je zbog pokretanja kaznenog postupka zadržano njih 16, od kojih će protiv većine vjerojatno biti određen pritvor, potvrdila je i ljubljanska tužiteljica Tamara Gregorčič.


Većina osumnjičenika već ima policijski dosje povezan s aktivnostima na području droga, a jedan od njih, za kojega se pretpostavlja da je cijelu organizaciju vodio, potječe iz okolice Kamnika kod Ljubljane, a već je bio osuđivan i u zatvoru.O hrvatskom dijelu zajedničke akcije i uhićenjima u Hrvatskoj govorili su na konferenciji za novinare Božo Barbarić, voditelj službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz policijske uprave Rijeka, te Zoran Nikolić, policijski djelatnik Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, također iz riječke policije.

Oni su istaknuli odličnu suradnju sa slovenskim kolegama »skoro na dnevnoj bazi« i to, kako su dodali, ne samo u ovom slučaju otkrivanja kriminalne skupine za proizvodnju i prodaju narkotika, nego i onu vezanu na ilegalnu prodaju oružja, ubojstva itd.


Po riječima predstavnika hrvatske policije, u koordiniranoj akciji sa slovenskim kolegama u Hrvatskoj je u utorak u zaključnoj akciji uhićeno 6 hrvatskih državljana, dok je osumnjičen i državljanin Srbije, koji hrvatskoj policiji nije bio dostupan.


Prema ocjeni hrvatski policijskih djelatnika, »centar« za proizvodnju i prodaju te plasiranje narkotika dviju povezanih kriminalnih skupina bio je zapravo u Sloveniji, dok se je većina droge plasirala na tržište u Hrvatskoj, na području Rijeke, Zagreba, Paga (Zrče) i to u većim količinama.


Za sada se šest osoba, povezanih s akcijom izvedenom u utorak, nalazi se u zatvoru, a za jednim osumnjičenikom »se traga«, a u akciji je zaplijenjeno 8 kilograma različitih droga, među kojima su i marihuana i kokain.


Hrvatski policijski djelatnici ocijenili su da su dvije skupine, ona u Hrvatskoj i ona u Sloveniji, bile međusobno povezane, ali da je zapravo centar operacija bio u Sloveniji, gdje se proizvodio amfetamin.


U Hrvatskoj je u vezi sa spomenutom policijskom akcijom i prijašnjom istragom izvršeno 30-ak dokaznih radnji, a kaznena djela osumnjičenih kvalificiraju se kao proizvodnja i prodaja zabranjenih droga, ali u »težem obliku«, kroz »udruživanje u zločinačku organizaciju«. Procjenjuje se da su ostvarili zaradu od oko 70 tisuća eura. Prema podacima slovenske policije, osim u Hrvatskoj i Sloveniji droga se prodavala i u Austriji te Bosni i Hercegovini.