VAPAJ IZ PIREJA

“Mirjana K”: Situacija na brodu alarmantna, pomorci mogu bez vode još jedan dan: ‘Klanac nas nijednom nije nazvao’

Marinko Glavan

Brod »Mirjana K« usidren je ispred grčke luke Pirej / Credit: RUUD ZEGWAARD

Brod »Mirjana K« usidren je ispred grčke luke Pirej / Credit: RUUD ZEGWAARD

Potrošnju pitke vode smo bili primorani reducirati i smanjiti na minimum minimuma, ali i tako možemo izdržati još možda dan, rekao nam je jedan od hrvatskih članova posade brodaZAGREB – Drama pomoraca s broda »Mirjana K«, usidrenog ispred grčke luke Pirej jučer je nastavljena, jer unatoč najavama menadžera broda Alana Klanca, bivšeg predsjednika uprave Jadrolinije, posadi nisu dostavljene zalihe hrane i vode.


Klanac, koji je član uprave tvrtke Alveus Capital koja upravlja brodom, u srijedu je za naš list, podsjećamo, najavio da je isporuka provijanta (hrane, vode i drugih potrepština) zakazana za četvrtak (jučer, op.a.), no iz ITF-a i sa samog broda potvrđeno nam je da hrana i voda ni do jučer poslijepodne nisu stigli na brod, do broda nije stigla čak ni najava isporuke.


Na brodu su petorica Hrvata, dva Albanca i jedan Crnogorac koji već tri mjeseca nisu primili plaće za svoj rad, a u međuvremenu su ostali bez adekvatnih zaliha svježe vode i hrane, pri čemu je brod već proglašen napuštenim od strane brodara.


Smanjenje narudžbe
– Gospodin Klanac je od nas tražio da smanjimo vrijednost narudžbe, objašnjavajući da je tri tisuće dolara previše za zalihe hrane, vode i drugih potrepština za petnaest dana. Što se nas tiče, mi samo želimo otići kući i da nam se isplate plaće te da sve ovo već jednom završi.


Ne želimo ostati na brodu još dva tjedna. Pristali smo na smanjenje narudžbe, poslali smo mu mail s novom narudžbom, zatraživši potvrdu da je mail primio. Potvrdu nismo dobili mailom, nego zaobilaznim putem, porukom na mobilni telefon. Kako bilo, hrana i voda nisu stigli na brod. Potrošnju pitke vode smo bili primorani reducirati i smanjiti na minimum minimuma, ali i tako možemo izdržati još možda dan.


Gospodin Klanac sve vrijeme zavlači i nas i sve ostale, a najgore je što ni u jednom trenutku nije nazvao telefonom i barem nas ljudski pitao kako smo, rekao nam je jedan od hrvatskih članova posade broda, dodavši da je mučnu situaciju donekle olakšalo to što su im kolege iz grčkog sindikata pomoraca poslali nekoliko šteka cigareta na brod.


– Znam da u ovoj situaciji cigarete nisu najvažnije, ali vjerujte, barem su malo olakšale ovu neizvjesnost i nervozu koje već danima i tjednima vladaju na brodu.


Brodski agent trebao je P&I klubu osiguravatelja poslati izračun troškova micanja broda sa sidrišta i naše repatrijacije, ali ni to nije učinjeno jer agent, navodno, trenutačno nije u Grčkoj. Čujemo od ovdašnjih kolega da bismo mogli ostati ovdje još dvadesetak dana jer se bliži praznik, ne znamo više kome vjerovati. Jedini koji pokušava nešto učiniti je ITF inspektor Luka Simić s kojim smo u stalnom kontaktu, kaže pomorac.


Složen slučaj


ITF inspektor Luka Simić također je potvrdio da na brod još nisu upućene zalihe hrane i vode, što su se obvezali učiniti osiguravatelji koji bi, prema MLC konvenciji (konvencija o radu pomoraca), trebali platiti i troškove priveza broda i slanja posade kućama, ali se, prema njegovim riječima, u cijelu priču upleo Klanac i njegova tvrtka, koji je najavio isporuku hrane i vode na brod, od kojih, međutim, još nema ništa.


– Činjenica je da zalihe još nisu isporučene. Poduzet ćemo sve što je moguće da pomorci čim prije dobiju hranu i vodu. Točno je i da P&I klub još uvijek od agenta broda nije dobio izračun troškova za privez broda i repatrijaciju posade. Osiguravatelji su dužni pokriti te troškove, kao i troškove plaća, i nadam se da će povratak posade biti riješen u idućih nekoliko dana, rekao je Simić, dodajući još jednom da je riječ o izuzetno složenom slučaju, u velikom dijelu zbog nesuradnje menadžera broda i odugovlačenja s njihove strane.


Klanac prekinuo svaku komunikaciju s novinarima


Klanac je prekjučer odlučio prekinuti komunikaciju, odnosno najavio je da više neće odgovarati na naša novinarska pitanja, a odbio je odgovoriti i na pitanja tko je stvarni vlasnik broda »Mirjana K«, kao i jesu li isplaćene plaće posadama s druga dva broda kojima upravljaju s njim povezane tvrtke.


Takvu odluku objasnio je svojim stavom da »pitanja nisu vođena interesima javnosti, već nečim drugim«, kao i time da je »dovoljno vremena poklonio našoj novinarskoj znatiželji«, što mu je, kako tvrdi, »oduzelo vrijedne resurse« da riješi tekuću situaciju.