Odslužio kaznu za korupciju

SDP dopustio Željku Sabi kandidaturu u Vukovaru: ‘Ako žele pobijediti tamo, onda je sve jasno’

Tihana Tomičić

Goran Ferbezar/Pixsell

Goran Ferbezar/Pixsell

Prema jednoj anketi, u Vukovaru su šanse podijeljene: Penava dobiva oko 32 posto, HDZ 30, a Sabo 31 posto podrške biračaNovo vodstvo SDP-a kao imperativ na predstojećim lokalnim izborima ima zadržavanje vlasti u dvije županije u kojima i sad ima župane, Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj, te u svim jedinicama gdje i sad ima načelnike, pa tako i u Rijeci.


No, velik uspjeh bio bi ako bi zajedno s platformom Možemo, ili bez njih, osvojili Grad Zagreb, a ako bi pobjedu ostvarili i u Vukovaru, tada bi Peđa Grbin ne samo mogao reći da je zadovoljan svojim rezultatima, nego bi sigurno morali zašutjeti i njegovi unutarstranački oponenti, te bi Grbin vjerojatno dulje vrijeme ostao na čelu stranke.


Birači odlučuju


No, problem je u kandidatu – Željko Sabo već je bio izabran za gradonačelnika dvaput, 2009. i 2013. godine, no kasnije je osuđen za političku korupciju, odslužio kaznu i nedavno ponovo izabran za člana nacionalnog Predsjedništva SDP-a. Kako se u javnosti digla povika na izbor takvog kadra u vrh SDP-a, Grbin i Predsjedništvo zamolili su Sabu da se povuče, a on je to i učinio.
Zamrznuo je članstvo u vrhu SDP-a kao i Županijske organizacije vukovarsko-srijemske, ali je u dopisu vrhu stranke inzistirao da ostane predsjednik vukovarskog gradskog SDP-a, što mu je i dopušteno. Neslužbeni dogovor postignut je na način da se Sabo makne iz vrha stranke na nacionalnoj razini, ali mu je dopušteno da se u Vukovaru, ako dobije podršku svoje organizacije, kandidira za gradonačelnika. I on je to i potvrdio prije dva dana na konferenciji za novinare u Vukovaru, rekao je da je spreman kandidirati se i da vjeruje u podršku gradske organizacije.


Koliko god Grbinu i ostatku Predsjedništva smetala presuda za korupciju Sabi za imidž antikorupcijske stranke, na Sabinoj strani je, čini se, još jedan podatak: naime, u anketi što je u Vukovaru provedena na 200 ispitanika za jednog potencijalnog nezavisnog kandidata, privatnika koji želi ući u politiku, pokazalo se da Sabo ima jednake šanse za pobjedu kao i aktualni gradonačelnik Ivan Penava, te kandidat HDZ-a, tko god to bio. Naime, Penava je na oko 32 posto, HDZ na 30 posto, a Sabo kao kandidat SDP-a također na 31 posto podrške. To znači da SDP ima realnu šansu da u Vukovaru pobijedi inače snažnu, ali sada razjedinjenu desnicu.


Branitelj i logoraš


– Na pitanje novinara jesam li spreman na kandidaturu, rekao sam da jesam. Ja sam vukovarski branitelj, logoraš, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik stranke u Vukovaru, naravno da imam sve potrebno za kandidaturu. Ako SDP želi pobjedu u Vukovaru, sve je jasno, kaže nam Željko Sabo. Na pitanje je li na djelu politička trgovina njega i Grbina, kaže: »Kad je od mene zatraženo da se maknem iz Predsjedništva SDP-a Hrvatske, u svom sam dopisu rekao da sam spreman otići iz Predsjedništva i ŽO-a, ali ne i iz gradskog SDP-a. I to je jednoglasno podržano. Dakle, nema nikakvog cjenkanja, sve je jasno, imam podršku za svoj stav.« Što se vrha stranke tiče, njihov stav je također jasan i Grbin ga ponavlja na svim razinama, od Zagreba preko Rijeke do Vukovara, a to je da će se poštovati odluka lokalnih organizacija.