Odbijenica

Sabor odbio konkurentsku proslavu stotog Tuđmanovog rođendana. Hoće li ju ugostiti Tomašević?

Dražen Ciglenečki

Arhiva NL

Arhiva NL

HDZ će stotu obljetnicu rođenja osnivača stranke obilježiti u dvorani »Vatroslav Lisinski«. Istog dana na inicijativu Stjepana Tuđmana održat će se konkurentsko obilježavanjeZAGREB – Premijeru Andreju Plenkoviću će 14. svibnja biti radna subota, skoro cijeli taj dan bit će mu popunjen političkim aktivnostima. Prvo će na groblju Mirogoj, kod Središnjeg križa, položiti vijenac u spomen na žrtve masovnih zločina što su ih u danima po završetku Drugog svjetskog rata počinile pobjedničke komunističke snage.


Ni ove godine neće na Bleiburgu biti velikog okupljanja, nego će visoki državni dužnosnici pobijene pripadnike vojske NDH i civile komemorirati na Mirogoju. Franjo Tuđman je Drugi svjetski rat proveo na njima suprotnoj strani, u partizanima, ali u kasnijoj fazi svog života zagovarao je politiku takozvanog nacionalnog pomirenja. Upravo će na jedan događaj posvećen prvom hrvatskom predsjedniku Plenković otići s komemoracije na Mirogoju. U koncertnoj dvorani »Vatroslav Lisinski« HDZ će obilježiti 100. godišnjicu Tuđmanovog rođenja.


Izvor i nadahnuće


Ta dvorana ima važno mjesto u povijesti HDZ-a, u njoj je u veljači 1990. bio njihov Prvi opći sabor, i nekako je logičan odabir za ovaj skup. S obzirom na to da su ukinuta sva epidemiološka ograničenja, u Lisinskom se očekuje dolazak dvije tisuće članova HDZ-a. Program je ambiciozno zamišljen, a za organizaciju je zadužena Zajednica utemeljitelja HDZ-a »Dr. Franjo Tuđman« koju vodi Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica. I 22 godine nakon smrti, Tuđman je izvor legitimiteta vodstvu HDZ-a. Svaki lider te stranke mora reći da slijedi političku doktrinu Franje Tuđmana, pa je to i Plenković dosad nebrojeno puta istaknuo. Zato obilježavanje 100. Tuđmanovog rođendana nije za HDZ protokolarni, nego itekako politički značaj.
Da je to tako, potvrđuje i činjenica da će se istog dana na još jednom mjestu slaviti osnivača HDZ-a. Ideja je to Stjepana Tuđmana, koji je prije dvije godine napustio HDZ procjenjujući da to više nije stranka kakvu je zamislio njegov otac. U tu je svrhu formiran Inicijalni krug Tuđman 100, čija je zadaća pripremiti konkurentsko obilježavanje ove obljetnice rođenja čovjeka koji je devedesetih godina dominirao hrvatskom politikom. Planiraju tim povodom Domovinski koncert na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, ali još nemaju prostor za svoju svečanu akademiju, koja bi bila izvanstranačkog karaktera.


Odvjetnik Željko Olujić je uime Inicijalnog kruga Tuđman 100 krajem veljače predao zahtjev Hrvatskom saboru da im se odobri korištenje sabornice, ali bezuspješno.


– Stigla mi je odbijenica saborskog Predsjedništva. Bez posebnog obrazloženja su nam napisali da nam ne daju sabornicu, rekao nam je Olujić.


Značajan datum


I Hrvatski sabor je, naravno, bitan za HDZ i Tuđmana. Dan kada je 30. svibnja 1990. ova stranka, konstituiranjem parlamenta, preuzela vlast, a Tuđmana zastupnici izabrali za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske, danas se praznuje kao Dan državnosti. No, saborsko Predsjedništvo, u kojem većinu ima HDZ sa svojim koalicijskim partnerom Furijom Radinom, nije prihvatilo da se Tuđmanov 100. rođendan obilježi i na Markovom trgu. Premda bi akademija Inicijalnog kruga Tuđman 100 bila u subotu, kada Sabor ne zasjeda. Olujić je 23. veljače i od vlasti u Zagrebu zatražio da im ustupi Starogradsku vijećnicu, ali Tomislav Tomašević mu još nije odgovorio.


Čeka se odluka Tomaševića


– Čekam što će nam kazati iz Grada Zagreba, pa nismo još definirali gdje će se točno odvijati naša svečana akademija, zaključuje Olujić.
Ako bi im Tomašević izašao ususret, ne bi to predstavljalo presedan. HDZ je 2002. u Starogradskoj vijećnici imao skup u povodu godišnjice Tuđmanove smrti. Tada je politički eklektični Milan Bandić pristao dati Starogradsku vijećnicu HDZ-u, kako bi iz nje Ivo Sanader poručio da se stranka nikad neće odreći Franje Tuđmana. Zanimljivo, u to vrijeme HDZ i članovi obitelji Tuđman također nisu bili u dobrim odnosima, pa nitko od njih nije tom prilikom došao u Starogradsku vijećnicu.