Hrvatska puna svjetla i boja

Rijeka EPK i ljepote Hrvatske u minhenskoj galeriji Kunsthalle

Alenka Juričić BukaricaMÜNCHEN – Hrvatska puna svjetla i boja, naziv je izložbe fotografija koja je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) otvorena u središtu Münchena, u prestižnom prostoru galerije Kunsthalle. Svečano otvorenje popratili su brojni ugledni gosti, partneri, osobe iz javnog i kulturnog života te novinari iz 20 njemačkih medijskih kuća.


Ljepote Hrvatske predstavljene su kroz fotografije hrvatskih renomiranih fotografa koje prikazuju hrvatsku kulturnu baštinu i prirodne ljepote, a posjetitelji će ih moći vidjeti sve do 23. veljače iduće godine. Izložene fotografije potpisuju renomirani hrvatski fotografi poput Ive Pervana, Davora Rostuhara, Zorana Jelače, Ive Biočine, Aleksandra Gospića i drugih.


Autohtone specifičnosti


Oni su svojom kamerom zabilježili prirodnu raznolikost i živopisnu kulturu Hrvatske pa se na fotografijama mogu pronaći motivi hrvatskih gradova, otoka, dvoraca, katedrala, nacionalnih parkova i parkova prirode, kao i autohtonih specifičnosti poput Sinjske alke, lipicanera, klapske pjesme i narodne nošnje.
eđu brojnim uzvanicima na izložbi su bili i prof. dr. Milomir Ninković, Nera Miličić, Franjo Tomić i Selimir Ognjenović


eđu brojnim uzvanicima na izložbi su bili i prof. dr. Milomir Ninković, Nera Miličić, Franjo Tomić i Selimir Ognjenović– Čast nam je predstaviti sve ljepote Hrvatske kroz vrhunske fotografije naših umjetnika u prostorijama jedne od najposjećenijih galerija u Njemačkoj. Ovo je sjajna prilika za promociju Hrvatske u srcu Münchena, a cijela priča dobiva još veći značaj kad znamo da je Njemačka najvažnije emitivno tržište za hrvatski turizam s kojeg u ovoj godini ostvarujemo rast od četiri posto. Najveći turistički promet ostvarujemo upravo iz južnih pokrajina te sam siguran da će velik broj Nijemaca, ali i njihovih gostiju iz cijeloga svijeta, posjetiti ovu izložbu, rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a o ovoj izložbi.Voditeljica ureda Ispostave HTZ-a u Münchenu Nera Miličić je, pak, nadodala kako su u HTZ-u ponosni na ovu uspješnu suradnju koja je dio vreve božićnog sajma u Münchenu, koji će ove godine posjetiti preko 3 milijuna gostiju iz cijeloga svijeta.


– Prva pop-up izložba jedne destinacije u Kunsthalleu koncipirana je kao ostakljena izložba vidljiva za prolaznike izvana, a prezentirana je hrvatska kulturna baština s Rijekom kao Europskom prijestolnicom kulture 2020., ali i hrvatska netaknuta priroda koja je naša velika prednost, poručila je Miličić.Izvanredna pozornica


Također je dodala kako se galerija Kunsthalle nalazi na frekventnoj Theatiner ulici koja povezuje dva najvažnija minhenska trga Marien i Odeonplatz te broji više od 300 tisuća posjetitelja godišnje. Ovotjedno otvorenje izložbe održano je usporedno s paljenjem lampica na Marien Platzu, odnosno otvaranjem božićnog sajma u Münchenu pa se s punim pravom može reći da je Hrvatska dobila izvanrednu pozornicu u centru bavarskog adventskog događanja.