Vremenska prognoza

Prvi dani srpnja donijet će osvježenje i popuštanje vrućina. Evo kada očekivati i konkretnije oborine

P. N.

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Posljednjeg lipanjskog dana sa zapada će nam se približiti fronta s hladnijim zrakom. Atmosfera će biti malo nestabilnija, a dotok topline u naše krajeve slabjet će“Prvi dani srpnja u Hrvatsku će donijeti nestabilnije i oblačnije vrijeme, ali, prema svemu sudeći, potrebne kiše neće biti posvuda. U četvrtak bi moglo biti i lokalnog grmljavinskog nevremena. Ipak, uz normalnije temperature, lakše ćemo disati, a konkretnije se oborine očekuju početkom idućeg tjedna. Tada bi ih moglo biti i u Dalmaciji, gdje je suša najača; prije toga, u četvrtak i petak, na sjevernom Jadranu – mjestimični pljuskovi i grmljavina, koji mogu biti izraženiji. Vrućina od četvrtak i na moru popušta, jugo i jugozapadni vjetar zamijenit će sjeverozapadnjak i zapadnjak, te osobito na sjevernom Jadranu bura”, piše za HRT meteorolog Tomislav Kozarić.


Posljednjeg lipanjskog dana sa zapada će nam se približiti fronta s hladnijim zrakom. Atmosfera će biti malo nestabilnija, a dotok topline u naše krajeve slabjet će. Toplinski će val stoga malo popustiti, pa i u Slavoniji i Baranji, gdje će danju još biti prilično vruće, uz najvišu temperaturu između 33 i 36 stupnjeva, a noć uglavnom topla. Prevladavat će sunčano, no prema kraju dana postoji mala mogućnost za lokalni pljusak i grmljavinu.


Sutra potkraj dana slična vjerojatnost postojat će i u sjeverozapadnim predjelima, a u većini središnje Hrvatske bit će sunčano. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak. Nakon često tople noći, danju će biti manje vruće, uz temperaturu od 31 do 34 stupnja. U srijedu u gorskim predjelima više nema opasnosti od vrućine jer će najviša temperatura rijetko prelaziti 30 stupnjeva, dok će na sjevernom Jadranu sutra još biti umjerena opasnost od toplinskog vala. Vrijeme sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku, a u Istri i riječkom zaleđu mala je mogućnost za lokalni pljusak ili koju kap kiše. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, u gorju i zapadno od Istre ponegdje i jači, uz umjereno valovito more.
Sunčano, uglavnom vedro i vruće ostaje sutra u Dalmaciji, a noć će biti topla i neugodna, osobito duž obale. Slabo do umjereno jugo okrenut će poslijepodne na zapadnjak i sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Dnevna temperatura uglavnom između 30 i 35 stupnjeva.


Podjednaka i na sunčanom jugu, gdje će u prvom dijelu dana puhati umjereno jugo, te će more biti umjereno valovito, a zatim će oslabjeti. Jutarnja temperatura između 22 i 26 stupnjeva pa će noć biti neugodno topla.


U četvrtak na kopnu nestabilnije – uz više oblaka, mjestimice pljuskovi i grmljavina, koji lokalno mogu biti izraženiji, a i u petak će ponegdje još biti kiše. U subotu uglavnom suho i sunčano. Uz slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, od četvrtak na kopnu manje toplo i ugodnije. Vrućina idućih dana popušta i na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu, gdje će u četvrtak i petak ponegdje biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, ponajprije u Istri. U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te osobito na sjevernom dijelu bura.


Iako nestabilnije, u većini krajeva Hrvatske i oblačnije, vrijeme ni u prvim danima srpnja neće posvuda donijeti prijeko potrebnu kišu, a osobito u Dalmaciji mogla bi, nažalost, i izostati. No barem će prestanak toplinskog vala umanjiti stres zbog iznadprosječne vrućine u drugoj polovini lipnja i suše, piše HRT.