AKCIJA POLICIJE

Pronađeno oko 200 migranata na granici: Siromašne obitelji tražile zaštitu od zime u praznim kućama i vikendicama

Marin Smolčić

Čini kako je riječ o migrantskoj sirotinji koje prilikom ilegalnih prijelaza u Hrvatsku omela studen i snijeg pa su utočišta potražili u objektima u kojima trenutno nitko ne živi. Tako su zatečeni na potezu od Velike Kladuše do BihaćaBiH mediji javljaju kako je tijekom dana okončana šira akcija koju su izvele policijske patrole i inspektori Službe za poslove sa strancima Unsko-sanske županije. Provodeći pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca na tome području utvrdili su da na lokalitetu Bosanske Bojne, a u neposrednoj blizini granice s Republikom Hrvatskom, u više praznih obiteljskih kuća i vikendica boravi gotovo 200 migrantata.


Na ovim prostorima policija uglavnom registrira i privodi migrante-samce, ali je u ovome slučaju riječ uglavnom o obiteljima, ženama i djeci. Budući su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimum uvjeta za njihov boravak tijekom nižih temperatura zime, Služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju.


Dovoljno je navesti kako su mnoge osamljene kuće pri tome provaljene, nisu imale zalihe ogrjeva niti uvjeta za život tijekom zimskih mjeseci. Zatečene migrantske obitelji prevezene su u prihvatne centre Borići i Sedra koji su predviđeni za smještaj obitelji i ranjivih kategorija migranata.
U posljednja tri dana Služba za poslove sa strancima je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova USK i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), s lokaliteta neposredno uz državnu granicu premjestila i u Privremene prihvatne centre smjestila 53 migrantske obitelji s ukupno 199 članova, od kojih je 105-ero djece.


Tijekom provođenja ovih aktivnosti pronađena su i dva maloljetnika bez pratnje kojima je određen privremeni staratelj. Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu su smješteni u izolacijski dio ovih centara, u skladu s epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa.


Čini kako je riječ o migrantskoj sirotinji koje prilikom ilegalnih prijelaza u Hrvatsku omela studen i snijeg pa su utočišta potražili u objektima u kojima trenutno nitko ne živi. Tako su zatečeni na potezu od Velike Kladuše do Bihaća. Kapaciteti za smještaj migranata na području USK su u potpunosti popunjeni i u njima trenutno boravi više od 3.200 migranata.