Europarlamentarac

Predrag Matić o uspjehu EU rezolucije o dostupnosti pobačaja: Ovo je kolosalna pobjeda!

Dražen Ciglenečki

Predrag Matić Fred / Foto Twitter

Predrag Matić Fred / Foto Twitter

Europski parlament usvojio rezoluciju hrvatskog SDP-ovca o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, HDZ je ostao u manjiniRezolucija koju je europski zastupnik SDP-a Predrag Matić predložio vezano za slobodan pristup pobačaju, deklaratornog je karaktera i neće imati nikakav neposredan učinak na države članice Europske unije.


Ali, prethodnih dana i tjedana taj je dokument izazivao velike ideološke rasprave širom EU-a, u koje se uključio i sam vrh Katoličke crkve, pa je zato važna činjenica da je Europski parlament jučer, većinom glasova, usvojio Matićevu rezoluciju.


Istovremeno je odbačena ona alternativna, bitno ublažena, koju je inicirala Europska pučka stranka, kao i prijedlog još konzervativnije grupacije u Europskom parlamentu, ECR-a.
Za oba ta prijedloga glasovali su HDZ-ovi europski zastupnici. Rezolucija koju je na sebe preuzeo bivši hrvatski ministar branitelja, prošla je s 378 glasova, 255 europarlamentaraca bilo je protiv, dok su 42 bila suzdržana.


Bez potpore dijela EPP-a, za rezoluciju ne bi bilo dovoljno glasova. Ali, Matić i njegovi suradnici osigurali su ih u startu nekim kompromisnim formulacijama, koje su bile prihvatljive pojedinim EPP-ovcima.


– Slavimo, ovo je velika stvar. Što bi rekao Neil Armstrong, u pitanju je mali korak za čovjeka, ali divovski za europske narode.


Nakon dvije godine, epidemija nas je malo usporila, završili smo ovaj proces. Uspjeli smo većinu uvjeriti da se tu radi o zdravlju i ljudskim pravima, a ne o ideologiji.


Naravno da rezolucija neće sada odmah nešto konkretno promijeniti. No, Europa je pokazala kakvu budućnost želi, odbijene su ideje koje pripadaju 17. stoljeću, rekao nam je Matić u slavljeničkom raspoloženju.


Posebno mu je ipak nekako drago da je u Europskom parlamentu SDP u ovom slučaju bio u većini, dok su HDZ-ovci ostali u manjini.


– »Ubili« smo ih. Zamislite, HDZ-ovi zastupnici su glasovali čak i za prijedlog ECR-a, što je – dno dna. Mislim da bi HDZ u Europskom parlamentu glasovao i za crnog vraga da je naš prijedlog suprotan tome. Zato je ovo kolosalna pobjeda, poručuje Matić.


ECR nije imao svoju rezoluciju, nego je njihov prijedlog bio da se Matićeva naprosto skine s dnevnog reda.


Tomislav Sokol iz HDZ-a, koji je, kao i ostale kolege iz stranke, dao podršku tom prijedlogu, napisao je jučer na Twitteru da je Matić »pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj«.


Objasnio je tu tezu navodima iz Matićeve rezolucije koji se odnose na »proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja«.


Inače, HDZ je ovih dana bio u manjini na razini EU-a i kad su se države članice izjašnjavale o mađarskom zakonu kojim se zabranjuje »prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti« osobama mlađim od 18 godina.


Lideri 17 članica Unije potpisali su pismo kojim se osuđuje Mađarsku, premda se tu državu ne spominje izrijekom, premijer Andrej Plenković, kao i drugi čelnici uglavnom s europskog istoka, nije bio među potpisnicima.


– Mi smo protiv bilo kakve diskriminacije, bilo koje manjine, bilo čijih ljudskih prava i tu smo vrlo jasni. Ali, ne vidimo potrebu da se tu dodatno pridružujemo nekim očitovanjima i deklaracijama, izjavio je jučer predsjednik Vlade.