Slavni most

Počinje obnova Krčkog mosta, trajat će dvije godine, evo što će sve raditi

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Radovi uključuju sanaciju kolničke kolničke ploče uz zamjenu asfaltnog zastora i hidroizolacije, te dovršetak primarne sanacije i zaštite preostalih betonskih površina mosta od utjecaja agresivnog djelovanja klorida iz morske vode,Danas započinju opsežni radovi na sanaciji kolničke ploče Krčkog mosta koji obuhvaćaju zamjenu asfaltnog zastora i hidroizolacije te dovršetak primarne sanacije i zaštite preostalih betonskih površina mosta od utjecaja agresivnog djelovanja klorida iz morske vode.Ukupna vrijednost radova je 43,48 milijuna kuna(bez PDV-a), a trajat će dvije godine. Promet će za vrijeme radova teći naizmjence jednom kolničkom trakom, naizmjence, po svakoj od četiri faze izvođenja radova, s tim da će tijekom turističke sezone, kada je najgušći promet, biti omogućeno prometovanje vozila objema prometnim trakama.
Izvođač radova je konzorcij koji čine domaće tvrtke Sitolor, Spegra i Geotehnika, a nadzor i kontrola kvalitete povjereni su tvrtki IGH. Ugovor o obnovi potpisan je prije tri mjeseca, 15. lipnja, kada je i ukinuta naplata mostarine na Krčkom mostu.

Foto galerija: Počela obnova Krčkog mosta Foto: Sergej Drechsler– Riječ je o složenim radovima, nužnim kako bi most 40 godina od puštanja u promet i nadalje bio siguran za prometovanje, te kako bi se jedinstvena betonska konstrukcija, svojevremeno najvećeg mosta u svijetu s armiranobetonskim lukom, zaštitila od nepovoljnih atmosferskih utjecaja, ističu iz Hrvatskih autocesta(HAC).


Radi duljine ukupnog zahvata i uvjeta izvođenja radova uz istovremeno sigurno i maksimalno protočno odvijanja prometa, radovi su podijeljeni u četiri faze. Svaka od njih odvijat će se na jednoj polovini kolnika jednog luka (veliki i mali luk mosta Krk).


Danas su započeli radovi na velikom luku, zbog čega će za promet biti zatvorena prometna traka na velikom luku u smjeru od kopna prema otoku Krku, dok će se promet voditi naizmjenice prometnim trakom u smjeru kopna. Privremena regulacija prometa biti će regulirana semaforima, a intervali će se prilagođavati u skladu s opterećenjem prometa. Radovi će trajati do sredine lipnja 2021. godine, a osim za vrijeme ljetne turističke sezone, bii će obustavljeni u vrijeme Božićnih i novogodišnjih blagdana i praznika, kada se također očekuje veći promet vozila. Iz HAC da poštuju regulaciju u zoni radova i pozivaju na strpljenje prilikom prometovanja u otežanim uvjetima, posebice nedjeljom u večernjim satima kada velik broj vikendaša prometuje u smjeru kopna.