PREMIJER NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

Plenković: “Zbog potresa odgađamo nabavu borbenih aviona, vidjet ćemo što se može popustiti i prije 15. veljače”

P. N.

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

"Nikad nismo imali policijski sat niti potpuni lockdown, mislim da je psihološki to pogrešno. Kad je riječ o onima kojima je ograničena poslovna ili društvena aktivnost, ta vrsta restrikcije nažalost plod je preporuka stručnjaka s jedinim ciljem smanjenja širenja zaraze. Prije 15. veljače stavit ćemo sve na stol i vidjeti što se može popustiti.”Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare, javlja N1.


Na pitanje o kandidatu za gradonačelnika u Zagrebu, Plenković je rekao:  “G. Vanđelić je prihvatio dužnost  ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba. U jednom trenutku je bila mogućnost njegove kandidature. Moj dojam je bio da je zainteresiran za to.


Kandidat HDZ-a za Zagreb


Što se dogodilo u posljednje vrijeme da odustane, to ne znam. Htjeli smo ga podržati kao nadstranačkog kandidata. Netočno je da HDZ želi daljnju suradnju s gradonačelnikom, to je netočno i iritantno koliko je krivo.
HDZ će odrediti kandidata u sljedećim tjednima.”


Komentirajući okupljanje na Sljemenu rekao je: “Smanjili smo broj novozaraženih, situacija nije idealna, ali je povoljnija. Velik broj zemalja je u strahu od novih sojeva, poduzimaju mjere. Drago nam je da smo u boljoj situaciji nego u prosincu.


Nikad nismo imali policijski sat niti potpuni lockdown, mislim da je psihološki to pogrešno. Kad je riječ o onima kojima je ograničena poslovna ili društvena aktivnost, ta vrsta restrikcije nažalost plod je preporuka stručnjaka s jedinim ciljem smanjenja širenja zaraze. Prije 15. veljače stavit ćemo sve na stol i vidjeti što se može popustiti.”


Mislim da su preporuke jasne. Postoji odgovornost svih. Mogu samo apelirati da ljudi budu odgovorni i na zdrav razum. Danas idemo na ispraćaj g. Tuđmana kojem je od trenutka zaraze do smrti prošlo pet tjedana. Moramo suosjećati prema onima koji su krhkog zdravlja. Zdravstveni sustav nije u pitanju, činimo sve da se na najmanje bolan način borimo protiv pandemije.”


Gospodarske mjere


Ima li prostora za prilagodbu gospodarskih mjera? “Čim se okolnosti promijene, dopustit ćemo svima da rade svoj posao. Nitko od nas nije zadovoljan time što se ne može raditi, to je teret za sve. Resorni ministri to prate. Što se tiče šire inicijative koja se tiče rasterećenja, već smo ukinuli više od milijarde parafiskalnih nameta, s tim idemo dalje. Vidjet ćemo još sve.”


Za odluku o borbenim avionima ćemo pričekati, imamo posljedice potresa koje treba rješavati, dodao je.


O rektoru Borasu i općenito problemu seksualnog uznemiravanja, rekao je: Zamolio sam ministra fuchsa da ispita situaciju, on je za to nadležan. Sklon sam tome da se to sve detaljno ispita. Ako postoji nešto neprimjereno, da se sankcionira, ali iz moje pozicije je teško prosuđivati što se dogodilo.


Slučaj Dalić


“Žao mi je što je preminuo g. Pucar. Što se tiče Martne Dalić, ona je kao i Vanđelić bila na dispoziciji u ovoj izvanrednoj okolnosti, razgovarali smo o nekoliko opcija s obzirom na njezino iskustvo. Smatrali smo da u ovoj ulozi može dati kvalitetan doprinos, radi se o procjeni suvlasnika”, rekao je Plenković i dodao:


“Prilično sam stekao iskustvo o percepciji i realnosti. Dugoročno kad se bude gledalo koliko je Vlada pridonijela stabilnosti hrvatskog gospodarstva, jedino smo više napravili u ovoj krizi. Siguran sam da će percepcija biti da smo napravili potez i spasili kompaniju i radna mjesta. Ne vidim ništa loše u tome da bude na ovom mjestu, mislim da je to dobro za kompaniju.”


Na pitanje koje su njezine reference, odgovorio je: “Ne znam po čemu ona kao doktorica ekonomije ima slabije reference nego bivši gradonačelnik Koprovnice koji je bio predsjednik uprave. Te vrste teza mogu biti u eteru. Ona je jučer dobila odluku Nadzornog odbora, ima godinu dana da pokaže što može učiniti za dobrobit županije i cijele Hrvatske, to je važna kompanija.”