HRVATSKI PREMIJER

Pleković odgovorio Milanoviću: “Njemu je korona kao karijes, a to je podrivanje napora Vlade”

P. N.

foto Davor Kovačević

foto Davor Kovačević

"Ako netko otprilike kaže da se koronu može usporediti s karijesom, onda ja smatam da je to podrivanje povjerenja u one koji su ozbiljni i svaki dan u hrvatskim bolnicama ili u socijalnim institucijama predano rade da nam oni koji su najfragilniji ne budu bolesni i da ne umru", rekao je Andrej Plenković

Premijer Plenković dao je izjavu novinarima prije sjednice Predsjedništva HDZ-a. Većinom se, kao i protkelih nekoliko dana, referirao na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića.
Danas će se na sjednici Predsjedništva HDZ-a razgovarati o nastavku unutarstranačkih izbora, kazao je premijer Andrej Plenković. Bit će dva kruga – prvi 22. studenoga, a drugi 6. prosinca.


Danas su – nakon šestomjesečnog moratorija – opet krenule ovrhe, što je naravno zabrinulo javnost. Premijer Plenković komentirao je i to.


“Mislim da su ministri Marić i Malenica danas u više od sat vremena hrvatskoj javnosti objasnili sve okolnosti, dogovor koji je postignut o faznom puštanju ovrha. S druge strane, moramo voditi računa o tome da se preuzete obaveze moraju ispunjavati”, istaknuo je premijer, javlja N1.
“Sutra ćemo ministar Aladrović i ja predstaviti nove mjere za održavanje radnih mjesta koje će ići do kraja godine kako bismo pomogli onim najugroženijima”, dodao je.


Tri temeljne točke


Na novinarska pitanja da komentira današnju izjavu predsjednika Milanovića, kaže sljedeće:


“Dakle, ono što je po meni ključno da prepoznamo u ovom, zaista sada već bizarnom, ponašanju predsjednika Milanovića u zadnjih nekoliko mjeseci, to su tri temeljne točke koje ja smatram vrlo problematičnim, ne samo iz aspekta mene kao predsjednika Vlade, nego uopće kao društva”, kazao je premijer i potom točku po točku objavio što on to točno smatra problematičnim.


“Imamo njegove izjave koje su – objektivno govoreći – na neki način kod određenog dijela sugrađana, možemo slobodno reći, podrivale ono što je radila Vlada, što je radio Stožer, epidemiolozi, liječnici.


Ako netko otprilike kaže da se koronu može usporediti s karijesom, onda ja smatam da je to podrivanje povjerenja u one koji su ozbiljni i svaki dan u hrvatskim bolnicama ili u socijalnim institucijama predano rade da nam oni koji su najfragilniji ne budu bolesni i da ne umru.”


On ima problem s borbom protiv korupcije


“S druge strane imate ovo ponašanje koje je bilo krajnje neuobičajeno u kontekstu ovog slučaja koji se odnosi na zadnje aktivnosti DORH-a, USKOK-a, policije, u vezi Velike Gorice, Nove Gradiške, pa i jedne javne kompanije gdje smo vidjeli nevjerojatan izričaj predsjednika vis-a-vis rada DORH-a, USKOK-a, policije. Dakle, tu direktno se ja sada moram zapitati je li tu problem što se tijela nadležna bore protiv korupcije. Znači li to da je on protiv borbe protiv korupcije? Ne vjerujem baš da je protiv, ali ima neki problem”, oštar je premijer.


Potom je pojasnio i treću točku koja je po njemu problematična. “Treći element – kod ovog slučaja napada na Banske dvore, što je po meni nesumnjivo kazneno djelo s elementima terorizma, gdje se kao i drugi dio ljevice se relativizira taj događaj. Ako je toliko nevješt, neka ostane nevješt”, kazao je premijer.


Kazao je i kako ga je predsjednik Milanović nazvao nakon napada na Banske dvore. “On je nazvao, to je točno. Kratko smo razgovarali, to je bilo sve. Nisam to doživio kao nekakvu potporu, niti mi treba to, dodao je.


“Moram priznati da mi već djeluje malo patetičan sa svojim nastupima cijelo vrijeme”, još je kazao.


Na pitanje o mogućnosti novog lockdowna, premijer kaže: “To ćemo nastojati izbjeći pod svaku cijenu, jer želimo pronaći balans. Apeliram na sve jer je samo kontrola dio rješenja”, kazao je premijer.