Paula Bosch

Slavna njemačka sommelierka: U svom podrumu čuvam najbolja hrvatska vina

Bruna Matičić

Paula Bosch / Snimio Sergej DRECHSLER

Paula Bosch / Snimio Sergej DRECHSLER

Svojevremeno sam prijateljima, kolegama i poznatim sommelierima ponudila istarska vina proizvođača Meneghetti, Kozlović, Benvenuti, Matošević i Coronica, zajedno s ponajboljim talijanskim vinima i ostalim bardovima vinskoga svijeta, ali im nisam otkrila odakle su. Od raznih ponuđenih, hrvatska vina ocijenili su najvišim ocjenama što znači da su bila toliko dobra da pariraju vinima najvišeg svjetskog ranga, otkriva nam njemačka sommelierka



Hrvatsku je obalu i Kvarner nedavno posjetila Paula Bosch, vodeća njemačka sommelierka i jedna od najpoznatijih u vinskome svijetu u Njemačkoj i šire, a ujedno i prva koja je to postala u svojoj zemlji prije tridesetak godina.



Paulu Bosch susreli smo u riječkoj luci, gdje je završila svoje kružno putovanje Jadranom na jednom od brodova ID Riva toursa, a s nama je podijelila svoje iskustvo i dojmove ne skrivajući oduševljenost Hrvatskom, ali i našim vinima te vrhunskom hranom pritom im pripisujući svjetsku kvalitetu.



– Svake godine putujem u Hrvatsku, posebice u Istru i obožavam vaša vina i hranu. Ipak, mislim da je najljepše putovati u ovo vrijeme, odnosno izvan turističke sezone jer nema puno ljudi i gužve, priroda je čista i nije prehladno, a posebnu draž daje završetak berbe grožđa te je u tijeku sezona tartufa, a smatra da je od iznimne važnosti putovati i posjećivati različite restorane te odsjedati na različitim mjestima želi li se zemlju bolje upoznati, a ovom je prilikom zahvalila svom prijatelju Selimiru Ognjenoviću, direktoru ID Riva tours u Münchenu koji joj je pokazao Hrvatsku.


Paula Bosch / Snimio Sergej DRECHSLER

Paula Bosch / Snimio Sergej DRECHSLER




 


Obiteljska tradicija


U razgovoru nam je kazala kako je njezina ljubav prema vinu potekla od obitelji, tako je poprilično jednostavno bilo izabrati životni put prema sommelierstvu. Naime, u njezinoj je obitelji čvrsto ukorijenjena ljubav prema vinu i tradicija konzumacije vina te je kroz godine i posao shvatila da se u tome nalazi, a zbog ljubavi je odlučila naučiti više o gastronomiji. Danas je autorica mnogih knjiga, članaka i publikacija o eno-gastronomiji, a inspiraciju pronalazi upravo u poslu, dugogodišnjem iskustvu rada u restoranu, ali i kolega te brojnim putovanjima. Kao sommelier posjetila je mnogo zemalja, od Francuske, Italije, Španjolske, Švicarske, Austrije, Argentine, Čilea, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike. Posao, ali prvenstveno ljubav prema jelu i piću uvijek je odvedu u restorane u kojima se rađaju nova iskustva i ideje za knjige. Paula Boch hrvatska je vina otkrila prije četiri godine, a posljednje dvije posjećuje Vinistru, međunarodnu izložbu vina i vinske opreme u Poreču, gdje je upoznala mnoge hrvatske vinare.



– U posljednjim četirima godinama upoznala sam mnoge hrvatske vinare i probala jako dobra vina visoke kvalitete. Tijekom Vinistre upoznala sam proizvođače iz Istre te probala vina kao što su Kozlović, Matošević, Benvenuti, Coronica, Roxanich, koje je moguće svrstati među ponajbolje proizvođače na vinskoj mapi. Zaista je šteta da proizvode male količine vina i da malo ostaje za izvoz, kazala je Paula Bosch te objašnjava da su mnogi od njih već postali toliko cijenjeni i mogu prodati vino po dobroj cijeni u Hrvatskoj te uspješno poslovati, a da ne izvoze svoje vino.


Svjetska kvaliteta


Za hrvatska vina koja je dosad probala, kaže, da imaju svjetsku kvalitetu, a razlog zašto u svijetu i Njemačkoj među konzumentima i sommelierima nisu poznata jest upravo zato što su malo zastupljena na tržištu. Kako bi dočarala svoje riječi, Paula Bosch ispričala nam je zgodu i privatan test koji je napravila među prijateljima i kolegama.


Paula Bosch i novinar Novog lista Edi Prodan na prošlogodišnjoj Vinistri / Snimio Ivica TOMIĆ

Paula Bosch i novinar Novog lista Edi Prodan na prošlogodišnjoj Vinistri / Snimio Ivica TOMIĆ


 


– Svojevremeno sam napravila test s hrvatskim vinima koja vrijedno skupljam u svom privatnom podrumu. Svojim sam prijateljima, kolegama i poznatim sommelierima ponudila istarska vina proizvođača Meneghetti, Kozlović, Benvenuti, Matošević i Coronica, zajedno s ponajboljim talijanskim vinima i ostalim bardovima vinskoga svijeta, ali im nisam otkrila odakle su. Od raznih ponuđenih hrvatska su vina ocijenili najvišim ocjenama. Što znači da su bila toliko dobra da pariraju vinima najvišeg svjetskog ranga, otkriva nam njemačka sommelierka čije su najomiljenije hrvatske sorte malvazija i teran, a odličnim ocjenjuje i plavac mali. Također, ispripovijedala nam je još jednu priču, koja je za nju bila veliko iznenađenje. Naime, s hrvatskom kolegicom sommelierko, Danielom Kramarić imala je priliku kušati malvaziju iz berbe 2006. godine, a naći tako staro bijelo vino opisuje kao veliku rijetkost.


– Vino je stiglo tako lijepo sazreti i dobiti puninu da je okus bio fenomenalan. Veliko iznenađenje za mene!


Vrhunske delicije


Osim vina Paula Bosch oduševljena je i hrvatskom kuhinjom i specijalitetima, a ponajviše ribom, rakovima, školjkama i ostalim morskim plodovima, ali i tartufima.


– U Hrvatskoj sam imala prilike jesti u manje poznatim lokalnim restoranima i vrhunskim restoranima. I u jednim i u drugim razina kvalitete hrane je odlična. Hrvatska ima kvalitetu koje mnoge zemlje na Mediteranu nemaju. Od specijaliteta najviše volim ribu i plodove mora. Ono što mi se najviše sviđa jest to što se priprema riba koja je ulovljena u vašem moru, a ne ona iz uvoza i to smatram najposebnijim ovdje u Hrvatskoj, istaknula je Bosch.


Osim vrhunske kvalitete namirnica, sviđa joj se i način pripremanja hrane, pa su joj čak i ćevapčići koje je probala bolji nego na mnogim mjestima u Njemačkoj. Iznad svega, naglasila je da su cijene u Hrvatskoj primjerene, a ponekad i podcijenjene. Primjerice, imala je priliku jesti u restoranima gdje je cijena mogla biti veća od tražene. Njezino je mišljenje da ugostitelji u Hrvatskoj, s obzirom na kvalitetu koju nude s odličnim vinom i kuhinjom, imaju ogroman potencijal i prostor za napredak i razvoj u elitnom, luksuznom turizmu.


– Ne bih voljela da me se krivo shvati, ali pitanje o postavljaju cijena uvijek je teško i velik je problem u svakoj zemlji, posebice u ovo vrijeme koronakrize. No u turizmu uvijek postoji niska, visoka i vrhunska kvaliteta, pa tako i u hrani i vinima. Ljudi vole uložiti novac u vrhunsku kvalitetu, a u Hrvatskoj je ponuda i cijena te vrhunske kvalitete i više nego dobra. Također, postepenim ulaganjem, korak po korak, prema vrhunskoj kvaliteti, možete postati vidljiviji na svjetskom tržištu i privući one koji su spremni uložiti u luksuzna putovanja. To je težak posao, ali imate ogroman potencijal za razvoj, što sam i sama uvidjela. Hrvatska ima odličnu bazu za elitni turizam, od odlične kvalitete smještaja i hrane do ljubaznih i prijateljski raspoloženih ljudi, spremnih pomoći u svakom trenutku te predivne prirodne ljepote i bogatstva. Hrvatska je predivna, ma pravi raj!