Tržište kapitala

Otkriveno za koga srpski tajkun namjerava otkupiti dionice Kraša? U pitanju je igrač “težak” milijarde

Hina

Foto Željko Lukunić / PIXSELL

Foto Željko Lukunić / PIXSELL

U travnju je već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje hrvatske tvrtke na međunarodno tržište.Prisutni su i u Srbiji, gdje su ušli ulaganjem u »greenfield« investiciju stvaranja United GroupaSrpski tajkun Nebojša Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europu koji je već i prije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da otkupi i njihove – informacija je kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala, piše u petak Večernji list.


Znajući da je posrijedi ulagač s portfeljem većim od 5,2 milijardi eura, jasnija je ekonomska (ne)logika otkupa precijenjenih dionica, u okolnostima u kojima Šaranović ne može doći do kontrolnog udjela. Fond je orijentiran na tržište središnje i istočne Europe i očito je angažirao upućene lokalne igrače, navodi dnevnik.


U travnju je već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje hrvatske tvrtke na međunarodno tržište.Prisutni su i u Srbiji, gdje su ušli ulaganjem u »greenfield« investiciju stvaranja United Groupa, no taj su udio prodali kako bi kupili grupu Danube Foods koja ujedinjava nekoliko prehrambenih proizvođača: Imlek, Bambi i vodu Knjaz Miloš. Onda su prodali i Imlek i vodu te preuzeli Medigroup – najveću privatnu zdravstvenu instituciju u Srbiji. Bambi su nedavno prodali Coca-coli.

Njihov interes za Kraš nije novost, već su ih spominjali kao potencijalnog kupca. S obzirom na njihov »modus operandi«, nepoznanica je samo koliko bi se dugo zadržali.
Prokuristica Kraša Marica Vidaković reagirala je, prilično uznemirena tim tvrdnjama, te poručila da nije imala apsolutno nikakav kontakt s MID Europom, donosi Večernji list.