Počast borcu

Otkrivena bista Danijela Rehaka

Portal Novi list, Hina

Danijel Rehak

Danijel Rehak

Danijel Rehak bio je vukovarski branitelj i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logoraU nazočnosti izaslanika Vlade i ministra obrane Marija Banožića danas je u Vukovaru otkrivena bista Danijela Rehaka, vukovarskog branitelja i dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje ratnih zločina.


Na svečanosti otkrivanja biste na stadionu HNK Radnički, Banožić je izjavio kako je Rehak jedan od onih čiji će lik i djelo zauvijek svjedočiti o visokoj cijeni koju smo platili za hrvatsku samostalnost i slobodu.


– Do zadnjeg dana ustrajao je na prenošenju istine o Domovinskom ratu i njemu u čast nastavit ćemo generacijama koje dolaze prenositi vrijednosti na kojima je stvarana domovina, rekao je Banožić, dodajući kako se Rehak u miru borio za sve žrtve Domovinskog rata te postao simbolom grada Vukovara i cijele Vukovarsko-srijemske županije.
Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić istaknuo je da se Rehak maksimalno zalagao kako bi se procesuirali ratni zločini nad Hrvatima i nesrbima tijekom Domovinskog rata, osobito u Vukovaru, a paralelno s time obnovio je rad vukovarskog nogometnog kluba HNK Radnički, čijih je 28 članova dalo živote u obrani domovine.


Danijel Rehak uključio se u Domovinski rat na samom početku, preuzevši Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Nakon sloma obrane grada Vukovara odveden je u logore u Srbiju u kojima je bio zatočen devet mjeseci.


Rehak je 1992. u logoru u Sremskoj Mitrovici Međunarodnom Crvenom križu imao hrabrosti prijaviti da se stotinjak hrvatskih branitelja vodi nestalima, a da su zatočeni tko zna gdje. Rehak je umro u Osijeku 10. lipnja 2022. u 74. godini.