HZJZ

Osobe s invaliditetom do potvrda putem sustava e-Građani, evo kako

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NLZAGREB Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Ministarstvom uprave inicirao je uvođenje usluge izdavanja elektroničkih potvrda za osobe s invaliditetom putem sustava e-Građani, priopćeno je u ponedjeljak.


Putem sustava e-Građani mogu se podići potvrde u svrhu zapošljavanja, subvencioniranja kredita i upisa u Hrvatski registar osoba s invaliditetom.


Za prijavu na uslugu izdavanja potvrda za osobe s invaliditetom treba posjedovati vjerodajnicu (sredstvo za prijavu putem kojeg se dokazuje elektronički identitet) minimalno treće razine sigurnosti, istaknuto je u priopćenju HZJZ-a.
Tu skupinu vjerodajnica čine elektronička osobna iskaznica, tokeni/mtokeni za internetsko bankarstvo i različiti certifikati koji će korisniku prikazati na Listi prihvatljivih vjerodajnica prilikom prijave na uslugu.


Iz HZJZ-a napominju da se, u slučaju nemogućnosti pristupa sustavu e-Građani, usluga može zatražiti kontaktirajući Odjel za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ- a (Registar o osobama s invaliditetom).


Digitalnu pristupačnost za osobe s invaliditetom treba osigurati u skladu s načelima antidiskriminacijske politike.


“Sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, Hrvatska kao zemlja potpisnica obvezna je poticati zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada primjenjujući načela antidiskriminacijske politike te poduzeti odgovarajuće mjere kako bi im osigurala pristup olakšanom stambenom zbrinjavanju”, navodi HZJZ.