Saborska rasprava

Dalija Orešković: Centri za socijalnu skrb preopterećeni i neprimjereno opremljeni

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Podsjetila je da je na teško stanje na terenu u svojim izvješćima za 2019. i 2020., koja nisu raspravljena u Saboru, upozoravala i bivša pučka pravobraniteljica, dala detaljne preporuke te upozorila na brojne probleme korisnika i uvjetima u kojima centri rade.ZAGREB – Saborska zastupnica Dalija Orešković (Centar-Glas) upozorila je danas kako smrt dvoipolgodišnje djevojčice u Novoj Gradiški pokazuje da su centri za socijalnu skrb preopterećeni i neprimjereno opremljeni, pozvavši na žurno djelovanje kako bi se izbjegli takvi slučajevi.


Orešković je u slobodnom govoru u Saboru pozvala na dijalog kako bi se tragični slučajevi izbjegli na vrijeme, a za koje odgovornom smatra državu.


Podsjetila je da je na teško stanje na terenu u svojim izvješćima za 2019. i 2020., koja nisu raspravljena u Saboru, upozoravala i bivša pučka pravobraniteljica, dala detaljne preporuke te upozorila na brojne probleme korisnika i uvjetima u kojima centri rade.
“Međutim, nije učinjeno ništa u zakonodavnom smislu da se to promijeni”, poručila je i dodala kako je očekivala da će Sabor pokazati savjest i svijest o svojoj ulozi te da će bar predsjednik Sabora pozvati na odavanje počasti minutom šutnje za nedužne žrtve nefunkcioniranja sustava.


No, to se nije dogodilo, rekla je Orešković i u okviru svoje rasprave odala počast minutom šutnje svim žrtvama nefunkcioniranja sustava socijalne skrbi.


Hrvatski radnici slabije plaćeni u istim tvrtkama u inozemstvu


Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto također je upozorila na problem nefunkcioniranja institucija zbog kojih hrvatski radnici u nekim trgovačkim lancima rade u teškim uvjetima i slabije su plaćeni od svojih kolega u istim tvrtkama  u drugim zemljama.


Medicinska sestra u Hrvatskoj zarađuje 800 eura, a u Sloveniji dvostruko više, upozorila je Vidović Krišto.


Spomenula je i slučaj skupine Borg i savjetnički angažman Borisa Vujčića za kojega je rekla da djeluje u interesu Knighthead fonda, a ne kao guverner HNB-a.


“Da imamo funkcionirajuću pravnu državu sustav Vujčić ne bi mogao biti guverner, a banke i lihvarske agencije ne bi mogle kršiti europske uredbe i bacati hrvatske građane na ulicu, već bi ih morale poštivati i građani bi bili zaštićeni”, istaknula je.


Podsjetila je da je protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i 18 suoptuženika Državno odvjetništvo podnijelo optužnicu zbog sumnje u počinjenje štete procijenjene na 18 milijardi kuna.


“To dopuštaju HDZ-ove i SDP-ove strukture jer netko mora financirati korupciju, a to su prosječni građani”, poručila je Vidović Krišto.


Stipo Mlinarić (Klub Domovinskog pokreta) prisjetio se 10. travnja 1992. i pogibije vukovarskog branitelja i zapovjednika Roberta Zadre, sina legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja Blage Zadre.


Istaknuo je da je Robert brinuo o suborcima, pripadnicima “turbo voda” i preuzimao odgovornost kada je bilo najteže.


“U borbi za svoje pod svaku cijenu dao je i svoj život na Kupreškoj visoravni odakle potječe, a njegov otac Blago braneći Vukovar, gdje su našli dom. Robert je i u teškim trenucima nakon pogibije oca, rekao: Moramo dalje, bit će vremena za plakanje”, napomenuo je Mlinarić.