Visoki kazneni sud

Od 1. siječnja bi trebao proraditi “Turudićev sud”. Samo što se ne zna gdje, a ni za koliko novca

Hina

Ivan Turudić, Foto: S. DRECHSLER

Ivan Turudić, Foto: S. DRECHSLER

Turudić smatra da najviši sudovi trebaju biti u centru glavnoga grada a u vidu ima dvije lokacijeVisoki kazneni sud, čije je osnivanje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio predsjedniku Županijskog suda Ivanu Turudiću. 1. siječnja iduće godine treba započeti s radom, ali još nema riješen prostor niti suci koji će rješavati žalbe znaju koliko će za to biti plaćeni, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Turudić smatra da najviši sudovi trebaju biti u centru glavnoga grada a u vidu ima dvije lokacije. Jedna je preuređivanje potkrovlja Županijskog suda na Zrinjevcu, što je opsežan posao koji iziskuje podosta vremena i teško da bi se do kraja godine pripremila dokumentacija za takav zahvat a kamoli obavilo građevinske radove. Druga je mogućnost da se novi sud useli u prostor Trgovačkog suda u Zagrebu. 


“Prostor za Visoki kazneni sud svakako će biti riješen. Prva i dugoročna opcija je uređenje Županijskog suda u Zagrebu, ali nisam siguran da će građevinski radovi biti gotovi do 1. siječnja 2020. godine”, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Kao privremeno rješenje ministar navodi mogućnost da se “Turudićev sud” smjesti u prostor u kojemu je Trgovački sud u Zagrebu ili da se unajmi neki drugi, piše dnevnik.


Turudića muče i sudačke plaće, prenosi Jutarnji list  “Plaće sudaca Visokog kaznenog suda ozbiljan su problem. Ako ne dobiju uskočki dodatak i beneficirani staž, imat će manje plaće od uskočkih sudaca koji su u hijerarhiji ispod njih”, kaže Turudić koji je ovo pitanje stavio pred ministarstvo pravosuđa.


Na pitanje plaća ministar Bošnjaković nije imao nikakvog komentara, piše Jutarnji list u ponedjeljak.


(Hina) xsb ysb