Dana suglasnost

Objavljene izmjene kalendara državne mature, od ove godine velika novost kod pisanja eseja

Portal Novilist.hr

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELLMinistarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je kako je dana suglasnost Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanja obrazovanja za izmjene kalendara državne mature. Novi pravilnik otvorio je mogućnost da se dio ispita polaže i prije završetka nastavne godine.


Upravo će se to i dogoditi ovogodišnjim maturantima, kojima je zbog štrajka u školama nastava produžena do 29. svibnja, a esej iz hrvatskog jezika pisat će već u subotu, 16. svibnja, dva tjedna prije završetka nastavne godine. Termin testa iz hrvatskog jezika pomaknut je na 13. lipnja, kad će se pisati A i B razina.


Esej iz Hrvatskog jezika više se neće ocjenjivati zasebno, što je lani izazvalo povećani broj padova na maturi. Ove će godine maturantima biti dovoljno da se samo pojave na eseju i predaju prazan papir. Ocjena će im i dalje biti prolazna, ako zadovolje prolaznu ocjenu na ispitu hrvatskog jezika. Jedini je uvjet maturantima da se na pisanju eseja pojave i prijave, potvrdio je za 24 sata Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita.
Izmijenjen je termin pisanja testa iz hrvatskog jezika, kojeg će pristupnici pisati također u subotu, ali 13. lipnja, a novi termin dobio je i ispit engleskog jezika, koji će se polagati 26. lipnja.


Preostali ispiti državne mature, umjesto 1. lipnja, krenut će u ponedjeljak 8. lipnja, kad su na rasporedu ispiti iz kemije i sociologije, a posljednji ispit pisat će se 29. lipnja iz matematike.


U prvom tjednu slijede ispiti iz informatike i psihologije (9. lipnja), njemačkog jezika – A i B razina i povijesti (10. lipnja) te biologije i španjolskog jezika na obje razine (12. lipnja).


Ispiti iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog materinskog jezika pišu se u ponedjeljak, 15. lipnja (test) i u utorak, 16. lipnja (esej).


Klasični jezici polažu se 15. lipnja (grčki) i 16. lipnja (latinski).


U srijedu, 17. lipnja polažu se fizika i filozofija, a u četvrtak, 18. lipnja politika i gospodarstvo te obje razine francuskog jezika.


Ispit iz geografije i talijanskog kao stranog jezika polaže se u petak, 19. lipnja.


U utorak, 23. lipnja na rasporedu su logika i glazbena umjetnost, a u srijedu, 24. lipnja vjeronauk i likovna umjetnost, dok se etika polaže u četvrtak, 25. lipnja.


Rezultati državne mature bit će objavljeni 13. srpnja, slijedi dvodnevni rok za prigovore, dok se konačni rezultati očekuju 20. srpnja. Maturantima će svjedodžbe biti podijeljene 22. srpnja. Očekuje se kako će zbog pomicanja kalendara državnih matura biti pomaknuti i rokovi upisa na fakultete, no još nema objavljenih datuma.