Zakonsko pravo

Obersnel će još šest mjeseci primati punu plaću gradonačelnika: ‘Imam razlog za to’

P. N.

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Kao dužnosnik ne mogu 2 godine raditi negdje niti u jednoj tvrtki, koja je na bilo koji način u poslovnim odnosima s gradom. Ja takvu tvrtku, nažalost, u Rijeci ne znam, to je razlog zašto ću iskoristiti tih šest mjeseci", potvrdio je ObersnelDonedavni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je iskoristiti zakonsko pravo i zadržati još šest mjeseci puni iznos plaće, koja iznosi oko 15 tisuća kuna neto.


“Kao dužnosnik ne mogu 2 godine raditi negdje niti u jednoj tvrtki, koja je na bilo koji način u poslovnim odnosima s gradom. Ja takvu tvrtku, nažalost, u Rijeci ne znam, to je razlog zašto ću iskoristiti tih šest mjeseci”, potvrdio je Obersnel za RTL, dodajući da će za to vrijeme još dolaziti u gradsku upravu zbog nekih projekata.


Plaću će na neko vrijeme još zadržati i Darko Milinović, koji planira povratak u gospićku bolnicu kao ginekolog.
“Aktivirat ću povratak u gospićku bolnicu, a u idućih mjesec dana odlučit ću što ću, jer imam i nekoliko vrlo zanimljivih poslovnih ponuda, pa ću sjesti ni odlučiti”, rekao je.


Ivan Čehok kaže da će svoje pravo vjerojatno aktivirati u ponedjeljak, a o tome razmišlja i donedavni gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.


Dugogodišnji šibensko kninski župan nije osvojio četvrti mandat, no dok ne pronađe posao također ne mora brinuti.


“Iskoristit ću ovo pravo zakonsko koje imam nakon primopredaje, ali u biti nastavljam tražiti gdje i što bi mogao raditi”, izjavio je još prije nekoliko dana Goran Pauk.


Radimir Čačić neće iskoristiti ovu mogućnost, a na nju nema ni pravo, jer je radio kao volonter.


“Ja nisam primao plaću, bio sam sve četiri godine volonter. Tako da neću aktivirati ništa, niti mogu aktivirati, a i da ima to pravo ne bi to učinio. Osobno smatram to nekorektnim”, rekao je Čačić za RTL.


Sociolog Sven Marcelić komentira kako ne misli da većina političara zaista treba ovu zakonsku mogućnost.


“Jasna je intencija te mjere, no ne i potreba. Ja sumnjam da itko tko je bio na visokom političkom položaju zaista egzistencijalno ugrožen, u smislu da treba tu plaću da bi preživio, međutim ono što stoji iza toga dobrim djelom, naviknutost na privilegije”, govori Marcelić.