#zajednobezmržnje

Novilist.hr danas u akciji HND-a i Sindikata novinara protiv govora mržnje na internetu. Potrebna je i vaša pomoć

Portal Novi list

Danas ćemo stoga - zajedno s većinom drugih domaćih news portala - u periodu od 11 do 13 sati onemogućiti komentiranje ispod svih članaka i drugih sadržajaPortal novilist.hr danas će se priključiti akciji #zajednobezmržnje Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva, kojom želimo upozoriti na rastući govor mržnje u internetskom prostoru.


Danas ćemo stoga – zajedno s većinom drugih domaćih news portala – u periodu od 11 do 13 sati simbolično onemogućiti komentiranje ispod svih članaka i drugih sadržaja.


“Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem.
Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”, navode u najavi današnje akcije HND i SNH.


Napominjemo kako današnja akcija ne znači dokidanje slobode govora, već želimo apelirati na sve vas da se u budućem komentiranju ispod sadržaja na našem i drugim portalima ponašate odgovorno. Pristojna rasprava o svim pitanjima je dobrodošla i poželjna, iako je posljednjih godina, nažalost, postala sve rjeđa, dok su uvredljivi, šovinistički, rasistički i nasilnički komentari preuzeli primat i s mjesta rezerviranog za “vox populi” skoro pa otjerali one koji bi napisali nešto konstruktivno.


Potrudimo se svi zajedno da to promijenimo.