Birokracija u zanosu

Njih ne zanima rast dugova u zdravstvu? HZZO želi graditi novu upravnu zgradu

Ljerka Bratonja Martinović

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Ovakve planove uprave HZZO-a, »očigledno zaslijepljene blještavilom života i rada u središtu glavnog grada,« u HUBOL-u smatraju krajnje neprimjerenima i potpuno neusklađenima s obvezama koje osiguravajuća kuća HZZO temeljem propisa duguje svima nama.ZAGREB – Ne može se razmišljati o gradnji nove zgrade uprave HZZO-a, dok bolnicama prijeti blokada računa, a troškovi liječenja pokrivaju se humanitarnim akcijama, prigovaraju iz HUBOL-a, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, komentirajući proračunske projekcije za iduću godinu.


Prihodi poslovanja HZZO-a početkom zadnjeg kvartala ove godine bili su ukupno 611,2 milijuna kuna veći od planiranih 25,8 milijardi kuna.


Isto tako, rashodi za nabavu nefinancijske imovine koji su bili planirani u iznosu od 180 milijuna kuna umanjeni su za 135,2 milijuna kuna te će u konačnici iznositi tek 24 posto planiranih, dakle 44,7 milijuna kuna.
Međutim, vidljivo je kako je i lani, 2018. godine, zahvaljujući pozitivnom poslovanju HZZO-a u 2019. godini, ostvaren prijenos depozita iz prethodne godine u iznosu od 593, 9 milijuna kuna, navode u HUBOL-u.


– Zanos koji je obuzeo upravu HZZO-a uslijed povećanja prihoda iz zdravstvenog doprinosa građana i drugu godinu zaredom, u ukupnom iznosu od gotovo 1,2 milijarde kuna, umalo je pretvoren u golemi građevinski pothvat izgradnje nove upravne zgrade HZZO-a u Gradišćanskoj ulici u Zagrebu »težak« više od 72 milijuna kuna, unatoč činjenici da je država vlasnik nekretnina vrijednih više milijardi kuna – navode HUBOL-ovci u svom priopćenju.


– Možda im je tijesno zbog prevelikog broja zaposlenika? Kako je vidljivo iz Rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine, planiranih u iznosu od 154 milijuna kuna, a od toga za stavku Građevinski objekti 82,55 milijuna kuna, srećom su rebalansom umanjeni za 72,5 milijuna kuna te u konačnici iznose tek 10 milijuna kuna ili samo 12 posto planiranog.


Ovakve planove uprave HZZO-a, »očigledno zaslijepljene blještavilom života i rada u središtu glavnog grada,« u HUBOL-u smatraju krajnje neprimjerenima i potpuno neusklađenima s obvezama koje osiguravajuća kuća HZZO temeljem propisa duguje svima nama.


– Dok uprava HZZO-a razmišlja o gradnji nove zgrade jer HZZO posluje pozitivno, zahvaljujući uplatama javnog novca zdravstvenog doprinosa, za skupe lijekove se skupljaju novci dobrotvornim akcijama, trudnice s opremom za novorođenče u rodilišta donose i toaletni papir, a nekim bolnicama prijeti blokada računa, upozoravaju iz HUBOL-a.