Milan Kujundžić

Ništa od dopuštanja uzgoja kanabisa u medicinske svrhe za građane: ‘Ne može to raditi tko se sjeti’

Hina

»Kanabis će u Hrvatskoj moći uzgajati samo proizvođači lijekova, neće se moći sjetiti bilo tko i početi ga proizvoditi«, rekao je Kujundžić i odbacio mogućnost dopuštanja građanima uzgoja medicinskog kanabisa za vlastite potrebe Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak da uzgoj i proizvodnja indijske konoplje u medicinske svrhe neće biti dopušteni građanima, već samo tvrtkama i ljekarnama koje se bave proizvodnjom lijekova.


»Kanabis će u Hrvatskoj moći uzgajati samo proizvođači lijekova, neće se moći sjetiti bilo tko i početi ga proizvoditi«, rekao je Kujundžić i odbacio mogućnost dopuštanja građanima uzgoja medicinskog kanabisa za vlastite potrebe.


Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je prvi put dopušten na temelju izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je Vlada prihvatila na sjednici u četvrtak, a uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke i ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.
Amandman Ivana Ćelića (HDZ) kojim se definira uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, bit će dopunjen pravilnikom koji će određivati način i mjerila za davanje odobrenja, odnosno definirat će što sve treba pravni subjekt ispunjavati da bi mogao uzgajati kanabis.


»Kanabis u medicinske svrhe moći će uzgajati oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj se način omogućuje i snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa, te se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih rabota«, ističe ministar.


Iako neke druge europske zemlje dopuštaju uzgoj kanabisa građanima za vlastite medicinske potrebe, hrvatska Vlada o tome ne razmišlja, rekao je Kujundžić na marginama konferencije digitalne medicine »Budućnost je sada«.