Krapinske Toplice

Ne prestaje nebulozni prosvjed antimaskera pred školom. Policija jutros privela jednog od njih

P. N., Vanja Vesić, Ljerka Bratonja Martinović

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Školu je jučer posjetila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zabrinuta zbog situacije koja negativno djeluje na pandemijom već dovoljno traumatiziranu djecuNe smiruje se situacija ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama, pred kojom već tjedan dana traje nebulozni prosvjed antimaskera. Njih predvodi Kristijan Gaćina, otac osmaša koji ne ide na nastavu, jer, prema odluci svojih roditelja, ne želi u školu nositi zaštitnu masku.


Gaćina, njegova supruga i sin su i jutros stigli pred školu, ali dječak niti danas nije ušao unutra iz već spomenutog razloga.


Portal Index javlja kako je policija jutros pred školom privela jednog od prosvjednika. Policija je potvrdila kako je priveden i odveden u policijsku postaju u Zaborku, zato jer je odboio policajcima dati na uvid osobnu iskaznicu. Prosvjednici su potom napustili krug škole.
Školu je jučer posjetila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zabrinuta zbog situacije koja negativno djeluje na pandemijom već dovoljno traumatiziranu djecu.


Do koje mjere ovakav prosvjed djeluje na djecu pokazuje primjer učenice kojoj je u razredu pozlilo, ali nije htjela izaći iz školske zgrade već je tražila da netko ode van po njezinu mamu jer se ona boji prosvjednika. Neku od djece, posvjedočio je ravnatelj škole, Samson Štibohar, prosvjednici su povlačili za rukav i nagovarali ih da ne nose masku.


Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, podsjetila je prilikom jučerašnjeg posjeta školi da se pridržavanjem osnovnih epidemioloških mjera omogućava održavanje nastave uživo i najavila da će posredovati u smirivanju situacije.


– Zabrinuta sam ovom situacijom. Svi mi odrasli moramo biti podrška djeci u prevladavanju izazova i pridržavanju epidemioloških mjera koje nam mogu pomoći da se održi škola uživo, kazala je. Bez obzira na stavove roditelja i osjećaj zamora koji je ova pandemija kod mnogih izazvala, važno je da oni svojoj djeci budu podrška i da ih informiraju, da ih ne podržavaju u kršenju pravila škole jer to sigurno nije u najboljem interesu mališana, upozorila je pravobraniteljica.


– Ne mogu samostalno sanirati štetu. Moram vidjeti situaciju, razgovarati s ravnateljem škole i stručnim službama. U ovo se trebaju svi uključiti, i druge nadležne institucije, treba dijalogom doći do rješenja ove situacije, zaključila je Pirnat Dragičević.


Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prenosi kako otac dječaka traži da mu se predoči zakon koji obvezuje na nošenje zaštitnih maski.


– On smatra da ova odluka krši zakon. Rekao sam gospodinu da, ako smatra da to krši zakon, podnese zahtjev na Ustavni sud pa ako Ustavni sud ukine mjeru, onda ćemo i mi ukinuti nošenje maski, kazao je jučer Kolar, te otkrio da je isti učenik prošle godine bez ikakvog prigovora nosio masku. Posvjedočio je i o agresivnosti antimaskera s kojom se osobno suočio ovih dana.


– I ravnatelj i ja dobili smo niz prostačkih mailova i poruka. Svaki nam dan dolazi desetak mailova sa zahtjevom da se smijeni ravnatelj, proziva nas se da ćemo biti odgovorni za zdravlje djece. Stižu raznorazne prijetnje i ucjene sa zahtjevom da se autore pismeno obavijesti o tome što se poduzelo u tu svrhu, a neke od tih poruka su ispod ljudskog dostojanstva. Ako se borite za nečija prava, onda to ne možete raditi tako da ugrožavate tuđa, kazao je Kolar, koji smatra da ovaj slučaj ima svoju političku pozadinu.


Incident u OŠ Krapinske Toplice počeo je u petak, kad je više antimaskera upalo u školu prosvjedujući zbog činjenice da djeca ne mogu ući u školu bez maske. Školu je posjetio i tim za psihološke krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja te policija, koja istražuje okolnosti upada prosvjednika u školu.