re-loading

Na LNG terminalu u Omišlju prvi put na Mediteranu izvedena operacija koja otvara nove mogućnosti trgovanja

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Novom dodatnom uslugom, terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku nastavlja potvrđivati svoju važnost na energetskoj karti Europe", zaključuje se u priopćenju.Tvrtka LNG Hrvatska u subotu je objavila da je na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP) u Omišlju na otoku Krku uspješno izvedena složena operacija – tzv. ponovni pretovar ukapljenog prirodnog plina (re-loading) s FSRU broda LNG Croatia na manji brod za prijevoz UPP-a, što otvara mogućnost trgovanja UPP-om i morskim putem.


“Radi se o prvom small scale LNG pretovaru na Mediteranu što Hrvatsku čini predvodnicom na tržištu pružanja ove usluge. Naime, ukapljeni prirodni plin ovoga puta nije uplinjen i transportiran s terminala u plinski transportni sustav Republike Hrvatske, već je pretovaren na manji brod (Avenir Accolade kapaciteta 7000 prostornih metara) koji se po završetku pretovara zaputio prema terminalu na Sardiniji. Time je Hrvatska zadobila mogućnost trgovanja ukapljenim prirodnim plinom i morskim putem”, navodi se u priopćenju.


Iz LNG Hrvatska ističu da taj potpuno novi poslovni model otvara brojne mogućnosti u sektorima turizma i gospodarstva jer se njime omogućava tzv. bunkering, mogućnost primanja i punjenja drugih brodova ekološki prihvatljivijim pogonskim gorivom – ukapljenim prirodnim plinom, a čime se znatno smanjuju emisije ispušnih plinova te štetni utjecaj brodarstva na okoliš.
“Novom dodatnom uslugom, terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku nastavlja potvrđivati svoju važnost na energetskoj karti Europe”, zaključuje se u priopćenju.


Inače, LNG terminal na otoku Krku je s početkom ove godine započeo s komercijalnim radom i do sada je na terminal pristalo šest tankera za prijevoz UPP-a