Investicijski rejting

Moody’s objavio da će nam dići kreditni rejting za dvije razine! ‘To je šlag na torti svega što radimo’

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Koliko god bilo poteškoća, dobar dio građana to uspijeva podnijeti, rekao je ministar Marić o poskupljenjimaAgencija Moody’s objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.


Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako se radi o dobroj vijesti koja dolazi kao “svojevrsni šlag na tortu svega onog što je Vlada od početka mandata najavljivala kao svoj prioritet, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga”.


“S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejting agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni. Opravdani su strah i zabrinutost građana zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, ali se kroz ovaj element vidi da su koristi kudikamo veće i više. Ovo nije pozitivna vijest samo za Hrvatsku nego i za eurozonu u smislu dublje i jače integracije i osnaživanja druge najjače svjetske valute – eura”, prenosi N1 Marićeve riječi.
Što se tiče rasta cijena energenata i namirnica kaže da će se mijenjati potrošačke navike.


“Koja je to razina kad počinjemo mijenjati navike? Očito još nismo tu kad je riječ o pogonskom gorivu. Slična je stvar i s hranom. U dodatnoj komplikaciji, možemo očekivati da će se skolonosti potrošača početi mijenjati. Za sada, koliko god bilo poteškoća, dobar dio građana to uspijeva podnijeti. U odnosu na 2019. godinu, bolji smo u vrijednostima fiskaliziranih računa. Nažalost, nisu samo energenti, prijevoz i hrana, već su i cijene hotela porasle”, rekao je.


Najavu agencije Moody’s komentirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.


“Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći Hrvatskoj u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!”, poručio je premijer.