Sve manje nade

Ministarstvo vanjskih poslova žali zbog obustave potrage za nestalim pomorcima. Brodar: ‘Još ih tražimo’

Hina

Foto Facebook / Reuters

Foto Facebook / Reuters

Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka MartiniqueaMinistarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u subotu žaljenje što nema vijesti o kapetanu Dini Miškiću s potonulog broda Bourbon Rhode, ali unatoč obustavi potrage za preostalim nestalim članovima posade, svi trgovački brodovi koji prolaze kroz područje potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, priopćeno je iz MVEP-a.


Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea.


Na brodu je bilo 14 članova posade, a kapetan broda je bio hrvatski državljanin Dino Miškić. MVEP je izrazio duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića, ali je svjesno velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija da pronađu nestale pomorce.Potraga za nestalima je potrajala tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

U potragu su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda, a prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. Pretraženo je 110.000 km2 oceana što je gotovo dvostruka površina Hrvatske, navodi se u priopćenju MVEP-a.
Odluka o prestanku potrage donesena je jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje.


Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju, dodaje se u priopćenju MVEP-a.


Oglasili su se i iz tvrtke Bourbon.


– Operacije potrage koje su od 26. rujna izvodile francuska zapadna Indija-Gvajana i francuska mornarica CROSS omogućile su pronalazak troje preživjelih brodoloma Bourbon Rhode, kao i tijela četvero naših pomoraca. Sedam članova posade još uvijek se vode kao nestali. Nekoliko je plovila i danas pretraživalo područje, a u posljednja četiri dana nije bilo rezultata. CROSS je odlučio nastaviti s potragom. Redovito će slati poruke brodovima u zoni potonuća i tražiti ih da postave prilagođeni sat – stoji u objavi, prenosi Jutarnji list.


– Bourbon i svi njegovi zaposlenici danas su u žalosti i želio bih ponoviti našu iskrenu sućut i punu podršku obiteljima i voljenima žrtava. Blisko surađujemo s različitim dionicima kako bismo razumjeli činjenice i okolnosti ove tragedije. Na kraju, zahvaljujemo cijeloj pomorskoj zajednici na mnogobrojnim znakovima solidarnosti, toliko dragocjenim u ovim teškim vremenima. Želio bih ponovno zahvaliti našim ekipama Cross, posadi francuske mornarice i komercijalnim plovilima uključenima u operacijama pretraživanja – rekao je predsjednik uprave Bourbona Gael Bodénès.