Biste u muzeje

Milanović uklonio sve biste s Pantovčaka: Nakon Tita, deložirani su i Tuđman, Stepinac, Strossmayer, kralj Tomislav…

P. N.

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Da su biste uklonjene novinarima je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić. On je informirao javnost da su sve biste uklonjene prošlog tjedna te da je Zoran Milanović time ispunio obećanje iz predizborne kampanje, kad je rekao da bistama nije mjesto u Uredu predsjednika, nego u muzejima.Predsjednik Zoran Milanović uklonio je sve biste s Pantovčaka. Nakon Josipa Broza, na Pantovčaku su “otpušteni” Ivan Mažuranić, kralj Tomislav, Josip Juraj Strossmayer, Ante Starčević, Stjepan Radić, Alojzije Stepinac i – Franjo Tuđman. Njihove biste više se nećže nalaziti u predvorju Predsjedničkih dvora.


Da su biste uklonjene novinarima je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić. On je informirao javnost da su sve biste uklonjene prošlog tjedna te da je Zoran Milanović time ispunio obećanje iz predizborne kampanje, kad je rekao da bistama nije mjesto u Uredu predsjednika, nego u muzejima.


Titova bista, podsjetimo, deložirana je s Pantovčaka u vrijeme predsjedničkog mandata Kolinde Grabar Kitarović te je završila u Titovoj rodnoj kući u Kumrovcu. Glede ostalih, za sada se zna tek gdje će završiti bista Josipa Jurja Strossmayera. On će, naime, biti vraćena vlasniku – Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
Preostale biste, rekao je glasnogovornik Jelić, do daljnjega će biti spremljene u Uredu predsjednika.