Ustavni stručnjak

Mato Palić kaže da je našao greške u priopćenju Ureda predsjednika: “Puno politiziranja i nimalo prava i činjenica”

Portal Novi list

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELLUstavni stručnjak Mato Palić kaže da je u današnjem priopćenju iz Ureda predsjednika RH našao neke pravne pogreške.


“Današnje priopćenje iz Ureda Predsjednika RH sadrži neke pravne pogreške na koje se treba kratko osvrnuti.


Prvo, tvrdnja da je Vlada RH ovlaštena od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama pravno nije točna.
U navedenom zakonu ne postoji odredba po kojoj bi to bilo moguće. Jedina odredba koja je vezana uz sigurnosne provjere osoba koje su postupku imenovanja na dužnost je članak 13. stavak 1. alineja 1. koja propisuje da se temeljna sigurnosna provjera provodi za osobe koje se imenuju ili su imenovane na dužnost NA ZAHTJEV ČELNIKA TIJELA.


Dakle, bez zahtjeva čelnika tijela u koje se nekoga imenuje ili je već ranije imenovan se ne može provesti provjera. Premijer nije čelnik tijela u koje je imenovan Ivan Turudić.


Drugo, pisani pristanak kandidata za provođenje sigurnosne provjere je uvjet iz javnog poziva koji je objavilo Državnooodvjetničko vijeće.


Taj pisani pristanak nije nikakav pravni temelj za provođenje sigurnosne provjere kako se to navodi u priopćenju. Zašto je taj pristanak naveden u javnom pozivu?


Zato što je tako propisano u odredbama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću koje se odnose na imenovanje zamjenika Glavnog državnog odvjetnika jer po Zakonu u DORH-u glavni državni odvjetnik mora ispunjavati uvjete za zamjenika.


Treće, tvrdnja iz priopćenja da provjera nije tražena i provedena jer bi se otkrile činjenice o vezama glavnog državnog odvjetnika s kriminalnim miljeom i HDZ-om je čista manipulacija.


Posljednja sigurnosna provjera iz 2019. godine i dalje važi. Prema Zakonu o sigurnosnim provjerama moguće su i dopune, a SOA je obvezna izvijestiti tijelo koje je zatražilo provjeru ukoliko dođe do bilo kakvih novih informacija koje bi predstavljale moguće sigurnosne zapreke.


Dakle, puno politiziranja i nimalo prava i činjenica”, objavio je Mato Palić na svom Facebooku.